Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utenlandske eiere tok med seg over 96 milliarder i utbytte fra norske bedrifter

Aldri før har eiere i norske bedrifter hentet ut større utbytte enn i fjor. Hver fjerde utbyttekrone – totalt over 96 milliarder – ble tatt ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen betalte bedriftene ut 414 milliarder kroner i utbytte til sine aksjonærer i fjor. Det er det høyeste beløpet som noen gang er utbetalt siden Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å føre aksjestatistikk i 2004. Økningen er på hele 18,6 prosent fra 2016.

Tallene viser dessuten at en betydelig andel av utbytteutbetalingene – over 96 milliarder kroner – ble tatt med ut av Norge av utenlandske eiere.

Også dette er det høyeste beløpet i sin kategori – 17 milliarder kroner mer enn i 2016 – siden aksjestatistikken ble etablert.

Mens 36 prosent av de norske eierne fikk utbetalt utbytte i fjor, var andelen utbyttemottakere høyere – 44 prosent – blant utenlandske eiere.

Mer enn dobbelt så mange menn som kvinner investerer i aksjeselskaper – menn hentet ut 4,5 ganger mer i utbytte enn kvinnelige aksjonærer.

Selskaper som driver med bergverksdrift og utvinning sto for den største andelen av utbetalt utbytte, med 74,7 milliarder kroner. Selskaper innen elektrisitet-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning hadde den største økningen i utbetalt utbytte.

De betalte ut 19,2 milliarder kroner mer i fjor enn i 2016, noe som tilsvarer en økning på 187 prosent.

Av de totale utbytteutbetalingene til utlandet gikk hele 17 av 20 kroner til aksjonærer i europeiske land. Nederland og Sverige mottok mest med henholdsvis 24,9 og 19,7 milliarder kroner. Begge land opplevde betydelig økning, mens utbetalingene til Storbritannia og Tyskland gikk ned i forhold til 2016.