Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utenlandske elitestyrker rykker inn i Kabul

Britiske og amerikanske spesialstyrker landet fredag på flybasen Bagram like nord for Kabul som fortropp til et større internasjonalt styrkenærvær i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Taliban kollapser snart

Vel 100 soldater fra det britiske marineinfanteriet kom sammen med andre britiske spesialstyrker og amerikanske elitetropper til Bagram. Seks C-130 Herkules transportfly landet på flyplassen, og ytterligere 4.000 briter står klare til å fraktes inn de nærmeste dager.

Men Frankrike ligger ikke langt etter, og rundt 60 franske elitesoldater kom fredag til Usbekistan for å ta seg inn til Mazar-i-Sharif, der det har vært mye uro etter at byen ble erobret fra Taliban for en uke siden.

Tyrkia vil neste uke sende sine første soldater til Afghanistan som ledd i en fredsbevarende styrke. Mye tyder på at Tyrkia kan få en framtredende plass i ledelsen av en internasjonal fredsstyrke, som FNs sikkerhetsråd nå legger siste hånd på.

Muslimsk fredsstyrke?

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld understreker at USA fortsatt vil ha hovedansvaret for de militære operasjonene mot restene av Taliban-styrkene. Derfor er det lite sannsynlig at USA vil engasjere seg i rene fredsbevarende oppdrag, framholder Rumsfeld.

Canada har også sagt seg villig til å bidra med 1.000 soldater, og det samme har muslimske land som Jordan, Bangladesh og Malaysia antydet.

- Vi trenger styrker på bakken som kan skape ro og orden og gi afghanere flest tillit og tro på seg selv. Derfor er det viktig at vi kommer inn så tidlig som mulig, sier Clare Short, som har ansvaret for britenes internasjonale assistanse.

Tanken om en sikkerhetsstyrke fra bare muslimske land, slik USAs utenriksminister Colin Powell har foreslått, er fortsatt bare på tegnebrettet. FNs spesialutsending til Afghanistan, Lakhdar Brahimi, er tilhenger av en egen afghansk sikkerhetsstyrke med deltakelse fra alle parter. Det er et prisverdig mål, men ligger langt fram i tiden, mener vestlige diplomater.

Høy beredskap

Den britiske statsministeren Tony Blair varslet torsdag kveld Underhuset om at landets marineinfanteri nå er i høy beredskap og kan bli sendt til Afghanistan på 48 timers varsel.

Marineinfanteriets elitegruppe, SBS-styrken, ble sendt til Bagram-basen etter at andre britiske kommandostyrker sammen med amerikanske elitesoldater spredte seg ut over det uoversiktlige terrenget i det sørlige Afghanistan for om mulig å ringe inn Osama bin Laden og hans nærmeste medarbeidere.

Disse operasjonene i fiendtlig område har som et av sine hovedmål å peke ut bombemål for de amerikanske flystyrkene. Til sammen har USA og Storbritannia flere hundre elitesoldater i Afghanistan.

- Vi fester nå grepet hardt, og det er bare et spørsmål om tid før vi har full kontroll, sier general Tommy Franks, sjefen for Sentralkommandoen i Florida som leder de militære operasjonene i Afghanistan.

(NTB)

MOTVEKT:Taliban-soldater på patrulje i Kabul fredag. De ulike fraksjonene skal ha delt byen mellom seg. Når vestlige elitestyrker rykker inn, minker forhåpentlig faren for ny borgerkrig i den afghanske hovedstaden.Foto:SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart