Utenlandske lik stort dilemma for Thailand

De flere tusen likene etter flodbølgene i Thailand utgjør en makaber hodepine for landets regjering. Helsemyndighetene ønsker å kremere alle, men utenlandske regjeringer presser på for å bevare dem, slik at de kan identifiseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fire dager etter katastrofen er likene i ferd med å gå i oppløsning der de ligger, på strender og ved templer. Helsepersonell ønsker å kremere likene så raskt som mulig, og dermed minske faren for spredning av sykdommer og forurensing av drikkevannet.

Men vestlige land krever at de utenlandske ofrene ikke skal tilintetgjøres før de er identifisert. Frankrikes utenriksminister Michel Barnier fikk løfter fra sin thailandske kollega, Bhokin Bhalakula, om at ingen vil bli kremert med mindre det finnes dna-bevis for at de var thailandske, ifølge en fransk diplomat.

- Men nå, hva er det som foregår på bakken? Det er vanskelig å si, legger diplomaten til.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP så mange likkister som ble brent i Khao Lak, der også mange nordmenn er savnet.

For hver dag som går blir identifiseringsarbeidet vanskeligere. Likene er blitt umulig å gjenkjenne, og fingeravtrykk vil snart være umulig å tyde. Bare DNA og tannavstøpninger kan brukes til å identifisere ofrene.

Samtidig advares pårørende mot selv å lete etter sine kjære blant alle likene. Det kan være med på å spre sykdommer, sier Christopher Rochetau, fra det franske militærpolitiet, som deltar i redningsarbeidet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.