Utenlandske medier bruker Sverige som skrekkeksempel på flyktninghåndtering

Melder at landet er i ferd med å havarere etter knivdrapet på Alexandra (22).

OMSKREVET: Sverige og landets migrasjonsutfordringer er hyppig omtalt i utenlandske medier de siste ukene. Over er faksimiler fra henholdsvis BBC, The Sun, The Times, og The Telegraph. Montasje: Skjermdump.
OMSKREVET: Sverige og landets migrasjonsutfordringer er hyppig omtalt i utenlandske medier de siste ukene. Over er faksimiler fra henholdsvis BBC, The Sun, The Times, og The Telegraph. Montasje: Skjermdump. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det lå an til å bli en helt vanlig fredagskveld i Stockholm sentrum. Istedet samlet en gruppe svartkledde menn - minst 40-50 personer - seg i sentrumsområdet for å jule opp mindreårige flyktningbarn. Dagen derpå brøt det igjen ut håndgemeng etter «Folkets demonstration» på Norrmalmstorget i samme by, hvor flere innvandringskritiske talere var invitert, skriver Expressen.

Brukes som skrekkeksempel De siste dagene har utenlandske journalister fattet ny oppmerksomhet for migrasjonsutfordringene i Sverige. Flere av dem melder at Sverige er i ferd med å havarere, ifølge den svenske avisa.

Spaltist Fraser Nelson i den britiske avisa The Telegraph skriver at Sverige er et perfekt eksempel på hvordan den store flyktningstrømmen ikke skal håndteres.

«Et besøk til Sverige har alltid vært som en reise til framtiden, et innblikk i hvordan det kan se ut i Storbritannia om et tiår eller to om alt går vel. Men akkurat nå sender Sverige ut et annet budskap: Hvor raskt krisen kan sluke til og med et sterkt land hvis migrasjonen håndteres feil», skriver han.

Den britiske tabloiden The Sun går enda et steg lenger, med tittelen «Hvordan innvandring havarerte Sverige».  De har snakket med den innvandringskritiske moren til 22 år gamle Alexandra, som ble knivstukket til døde av en mindreårig somalisk asylsøker på en institusjon i Mölndalen i Sverige for en knapp uke siden.

«Svensker lever i frykt» Drapet har vakt reaksjoner i nabolandet, og settes av flere utenlandske medier i sammenheng med opptøyene fredag.

I forkant av voldsepisodene fredag kveld, ble det delt ut flygeblader med tittelen «Det är nog nu», og drapet på 22-åringen nevnes spesifikt. I flygebladet oppfordres svenske menn til å straffe kriminelle asylsøkere og flyktninger, fordi rettsvesen og politi svikter.

LES OGSÅ: Delte ut flygeblader før angrep på mindreårige flyktninger: - Det är nog nu

«Svensker lever i frykt for flyktninger etter knivstikking», skriver The Times, en annen britisk avis etter drapet på 22-åringen.

163.000 personer søkte asyl i Sverige i fjor, men omtrent 45 prosent av disse får avslag. Derfor ga den svenske regjeringen politiet og Migrasjonsverket beskjed om å forberede utsending av opp til 80.000 asylsøkere denne uka. Myndighetene i landet frykter at mange av asylsøkerne som har fått avslag vil gå under jorda.

Ordensproblem Allerede er asylsøkere som unndrar seg myndighetene et problem.  For bare noen dager siden, meldte SVT om at de mange foreldreløse ungguttene fra særlig Marokko, er blitt et stort ordensproblem i Stockholm sentrum.

Sverige tok imot drøyt 35 000 enslige mindreårige flyktninger bare i fjor, og ifølge avisa Expressen forsvinner mellom fire og fem prosent av dem hvert år. Enkelte av dem ender opp som «gatebarn» i større byer som Stockholm.

Utfordringene med den økte migrasjonen, er blant grunnene til at politisjefen i Sverige, Dan Eliasson, gikk ut og krevde 2500 nye politistillinger for omtrent en uke siden.

Bekymrende utvikling Innenriksminister Anders Ygemann de siste døgnets hendelser i går, og er bekymret.

- Det er en bekymringsfull samfunnsutvikling. Rasistiske grupper sprer hat og frykt på våre gater. Det må møtes med kraft. Politiet har tydelig prioritert ressurser og håndtert situasjonen bra, alle skal kunne kjenne seg trygge når man går ut i byen, sier han i en skriftlig kommentar til avisa Aftonbladet.

Tre polske menn ble pågrepet av svensk politi etter urolighetene lørdag, men ble sluppet fri senere samme dag. Minst en av dem skal ifølge Aftonbladet ha uttrykt sympati med den høyreekstreme grupperingen Nordisk Ungdom på sosiale medier.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer