INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Norge, som første land i verden, innfører forbud mot offentlige innkjøp som skader regnskogen. - Banebrytende, sier The Huffington Post. Foto: Scanpix.
INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Norge, som første land i verden, innfører forbud mot offentlige innkjøp som skader regnskogen. - Banebrytende, sier The Huffington Post. Foto: Scanpix.Vis mer

Utenlandske medier hyller nytt norsk forbud

Regnskogspolitikk skaffer Norge superhelt-status.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag vedtar Stortinget at Norge, som første land i verden, skal forplikte seg til null-forbruk av varer som knyttes til ødelegging av regnskog. Det ble møtt med stor internasjonal begeistring.

- Banebrytende for å redde regnskogen, skrev det amerikanske nyhetsnettstedet The Huffington Post, da FNs klimapanel annonserte Norges forpliktelser, mens The Independent kalte lovendringen "a game-changer".


        NORGE HYLLES: Faksimile fra Independent og Huffington Post
NORGE HYLLES: Faksimile fra Independent og Huffington Post Vis mer

- En modig og riktig beslutning

- Dette er en viktig seier i kampen for å beskytte regnskogen. I løpet av de siste åra har en rekke store selskap forpliktet seg til å slutte med varer som knyttes til ødeleggingen av regnskogen. At staten nå følger opp, er en modig og riktig beslutning, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

Allerede i 2014 foreslo Norge, sammen med Tyskland og England, å beskytte regnskogen med offentlig innkjøpspolitikk på et klimatoppmøte i FN allerede i 2014.

- Det er derfor helt naturlig at disse landene nå følger opp og gjør det samme som Norge, sier Ranum.

Har reell innflytning

Regnskogaktivisten er sikker på at andre land nå vil følge i Norges fotspor.

- Selv om Norge er et lite land og et lite marked for produkter som knyttes til ødelegging av regnskogen, spiller vi en stor rolle. Et eksempel er da vi gjennomførte palmeoljekampanjen vår for noen år siden og forbruket av palmeolje i Norge gikk ned med 2/3. Det ble lagt merke til av store produsenter som tok dette som indikasjoner på framtida, og la om produksjonen. Forpliktelser fra norske myndigheter sender derfor sterke signaler.

Vedtas i kveld: - Vanskelig å si noe om når det utføres i praksis

Loven ble lagt frem av Regjeringen i slutten av januar og behandla i næringskomiteen, som 2. juni la fram sin innstilling. Innstillingen stemmes over Stortinget i dag.

Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.
Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto
Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto Vis mer

- Nå når loven blir vedtatt i Stortinget, skal det lages en forskrift om hvordan dette skal gjennomføres i praksis. Offentlig innkjøp ligger i dag på 460 milliarder kroner, så det er viktig at forskrifta ikke blir noe hastverksarbeid, sier politisk rådgiver, Jens Frølich Holte (H) i Klima- og miljødepartementet.

Dette skal også diskuteres i neste uke under miljøkonferansen REDD Exchange 2016, som gjestes av Erna Solberg og flere ministere fra regnskogland, der en rekke store private bedrifter snakke om hvordan de kan bidra for å holde forsyningskjedene avskogingsfrie.

- Det er for tidlig å si noe om når dette vil være gjennomført i praksis, men dette er et viktig steg i kampen for miljøet. Norge er i dag et av de landene i verden som er mest opptatt av å redde regnskogen og har fått en viktig rolle i dette arbeidet, avslutter Frølich Holte.