Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utenlandske medier om Lærdal-brannen: - Historisk landsby rammet av storbrann

Internasjonal interesse for lille Lærdalsøyri.

BBC OG SKY NEWS: De store britiske mediehusene BBC og Sky News er blant mange utenlandske medier som i dag har øynene rettet mot lille Lærdal i Norge. Foto: Skjermdump
BBC OG SKY NEWS: De store britiske mediehusene BBC og Sky News er blant mange utenlandske medier som i dag har øynene rettet mot lille Lærdal i Norge. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Storbrannen i Lærdal har ikke bare fått massiv interesse her til lands. Også en rekke utenlandske medier har i dag skrevet om brannen.

BBC skriver at en horde av mennesker er evakuert fra den historiske trebebyggelsen i Norge.

- Minst 90 personer har blitt sendt til sykehus etter at den store brannen rammet den norske bygda som er er kjent for sine unike trebygninger, skriver Sky News.

- En stor brann har rammet den historiske landsbyen som er berømt for sin godt bevarte trehusbebyggelse fra 1800- og 1900-tallet, skriver news.com.

- Den historiske landsbyen har den mest særegne arkitekturen av stt slag i Norge, skriver The Foreigner i sin artikkel om storbrannen.

- Ikke bare kjent for naturen Interessen fra utlandet overrasker ikke fylkeskonservator i Sogn og Fjordane, Eva Moberg.

- Dette viser at det er en internasjonal interesse for vårt historiske miljø, og for Lærdal som ligger i selve hjertet av Fjord-Norge. Det viser også at Norge ikke bare er kjent for naturen, men også for det at folk lever og bor i, og har sin historie i disse unike, gamle bygningsmiljøene, sier Moberg til Dagbladet.

Den aller eldste delen av den verneverdige trehusbebyggelsen i Gamle Lærdalsøyri skal foreløpig være utenfor brannområdet.

- Det vi har vet via media er at den eldste bebyggelsen, som ligger ned mot fjorden, ikke er berørt av brannen, sier Moberg.

Fredet hus brant - Det er en stor del av Lærdals identitet som knytter seg til dette området. Samfunnet der er nå berørt både fordi mange har mistet hjemmene sine, men også fordi denne identiteten til lokalmiljløet er truet, fortsetter fylkeskonservatoren.

Blant husene som har brent, er ett fredet. Det var i privat eie, og hadde navnet Synneva Eris hus.

- Det er et hus som ble bygget i 1840, og består av to hus som står tett i tett: Det er et hovedhus og et bakeri. Bygningen er spesiell fordi det er bygget i empire-stil, som var vanlig i bergensk arkitektur midt 1800-tallet. Huset har mange kulturhistoriske verdier fordi det har hatt mange ulike funksjoner opp gjennom åra. Det har vært bakeri, telegraf, pensjonat, kafé, og var samlende for bygda, sier Moberg.

Hun understreker at selv om det er leit at kulturhistoriske bygninger har gått tapt i brannen, er hun nå først og fremst opptatt av de menneskene som har mistet husene sine, og sier at det er det som berører henne.

Lærdalsøyri er med i NB-registeret, Riksantikvarens register over byområder av nasjonal kulturhistorisk interesse. Det er 161 bygninger innenfor verneområdet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!