Utenlandske menn sendt på kurs i nordisk oppførsel

Slik ble Stavanger kvitt overfallsvoldtekter. - Oslo må lære, sier stortingsrepresentant.

NYANKOMNE, UNGE MENN: : - Oslo kan lære mye av Stavanger-prosjektet, mener stortingsrepresentant for Oslo og rogalending Hadia Tajik. ARKIVFOTO: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET.
NYANKOMNE, UNGE MENN: : - Oslo kan lære mye av Stavanger-prosjektet, mener stortingsrepresentant for Oslo og rogalending Hadia Tajik. ARKIVFOTO: KRISTIN SVORTE/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) er skremt av overfallsvoldtekter i sentrumsnære områder i Oslo, der hun selv har bodd i seks år.

Seinest lørdag ble en kvinne overfalt midt på lyse kvelden ved 19-tiden på en vanlig gangsti gjennom Vår Frelsers gravlund. Et vitne som kom tilfeldig forbi skremte overgriperen fra å fullbyrde voldtekten.

Nå ber Tajik sine politikerkolleger i Oslo se til hennes hjemfylke Rogaland og Stavanger.

I 2009 var det 23 anmeldelser for overfallsvoldtekter i Stavanger.

Da gikk politi, myndigheter og og en rekke andre aktører sammen for å prate om problemet: kommunen, drosjene, flyktningemottakene, utelivsnæringen, drosjene, voldtektsmottaket, Dixi ressurssenter og natteravnene.

I 2010 var det ingen slike anmeldte saker i Stavanger.

Systematisk ID-sjekk - Oslo og andre byer må ha noe å lære av det som har skjedd i Stavanger. Politiets systematiske ID-sjekk er blant tiltakene som har gitt resultater der, sier Tajik til Dagbladet.

Alle de identifiserte eller ukjente overgripere fra anmeldelsene i Stavanger i 2009, var ikke-etniske nordmenn.

Det samme var tilfellet i Oslo samme år.

Nyankomne, unge menn - Alle hadde innvandrerbakgrunn. Mange var nyankomne, unge menn, sier Tajik.

På spørsmål om hun selv som ung kvinne (28) har følt seg truet på sin egen daglige ferd i Oslo, velger hun å svare slik:

- Jeg forstår at kvinner kan føle uro.

Hun medgir at lørdagens overfall i dagslys kan gi grunn for ekstra uro.

- Selv om gatene er opplyste, er det ingen selvfølge at mennene som går der er opplyste, sier Hadia Tadjik.

Oppsiktsvekkende i Stavanger
Svein Helland Sivertsen leder samordningen av kriminalforebyggende tiltak i Stavanger kommune.  Han er også koordinert voldtektsprosjektet, som kan vise til oppsiktsvekkende resultater på kort tid.

- Det er alle disse gruppene sammen som har gitt resultater. Men vi kommer ikke forbi at politiet må ha en sterk og overordnet rolle.

- De må være synlige i bybildet og sørge for at flest mulig saker blir løst. Det er den følte utryggheten som er den verste. Sånn sett har politiet her i byen tatt et skikkelig tak, sier Helland Sivertsen til Dagbladet.

Nordisk oppførsel Av de andre aktørene gir han spesiell ros til natteravnene og til Hero, som driver de store flyktningemottakene.

- Hero tok umiddelbart affære og satte i gang et undervisningsopplegg om hva som er nordisk oppførsel. Og natteravnene er sterkt til stede de travleste utelivstidene i Stavanger. De følger jenter til buss og taxi og passer på såkalte «huntere» som tilbyr seg å hjelpe jenter som ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Natteravnene ser raskt hvem det er unaturlig for jenter å holde seg med i bybildet en sein natt, sier Svein Helland Sivertsen.

VITNE HAR MELDT SEG: Ved denne gangveien på Vår Frelsers gravlund nederst i Ullevålsveien rett i utkanten av Oslo sentrum ble en kvinne i 30-årene overfalt og befølt da hun var på vei hjem på lyse sommerkvelden ved 19-tiden lørdag. Nå har vitnet som skremte overfallsmannen meldt seg. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
VITNE HAR MELDT SEG: Ved denne gangveien på Vår Frelsers gravlund nederst i Ullevålsveien rett i utkanten av Oslo sentrum ble en kvinne i 30-årene overfalt og befølt da hun var på vei hjem på lyse sommerkvelden ved 19-tiden lørdag. Nå har vitnet som skremte overfallsmannen meldt seg. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer