- Utenlandske prostituerte bør få bli i Norge

Mener justisminister Knut Storberget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisminister Knut Storberget (Ap) går inn for at Norge skal beskytte kvinner som er ledet inn i prostitusjon av kriminelle nettverk ved å gi dem permanent oppholdstillatelse.

- Kvinner som våger å vitne bør få permanenent opphold og beskyttelse her, det vil jeg ta opp internt i regjeringen. Det vil lette politiets arbeid, og det har en humanistisk side. Disse kvinnene behøver vår hjelp, sier Knut Storberget til Dagsavisen.

Politiet kjemper en vanskelig kamp mot hallikligaer i Norge, og politiet i Oslo ber nå justisministeren om utvidede metoder i kampen mot ligaene. Ifølge Dagsavisen har politiet i Oslo avhørt 255 utenlandske prostituerte og etterforsket 25 saker, men bare to ligger an til å ende med tiltale. Ofrene er ofte for redde til å vitne og politiet har begrenset adgang til å bruke metoder som telefonavlytting og hemmelig ransaking.

Den forrige regjeringen la fram en handlingsplan mot menneskehandel for tre år siden. Hensikten med perioden var å få de prostituerte til å samarbeide med politiet. Men bare én kvinne takket ja til tilbudet om 45 dagers «refleksjonsperiode» i Norge.

Det er mellom to og tre tusen prostituerte i Norge. Om lag halvparten befinner seg i Oslo, og utenlandske prostituerte utgjør 75 prosent.

- Utenlandske prostituerte bør få bli i Norge