- Utenlandske styrker har forverret situasjonen i Afghanistan

Kritikk fra Afghanistans tidligere president.

 IKKE FORNØYD:Hamid Karzai var Afghanistans preisdent i ti år, og mener vestlige styrker har forverret sikkerheten i landet. Foto:  AFP PHOTO/ SHAH Marai
IKKE FORNØYD:Hamid Karzai var Afghanistans preisdent i ti år, og mener vestlige styrker har forverret sikkerheten i landet. Foto: AFP PHOTO/ SHAH MaraiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Afghanistans tidligere president Hamid Karzai reagerer på Obamas avgjørelse om å forlenge de amerikanske styrkenes tilstedeværelse i landet.

Beslutningen om å beholde flere tusen amerikanske soldater i Afghanistan etter 2016 er stikk i strid med Obamas løfte om å trekke USA ut av landet i løpet av inneværende presidentperiode.

- Dette er den riktige tingen å gjøre. Som øverstkommanderende kan jeg ikke la Afghanistan bli brukt som et fristed for terrorister som igjen vil angripe vår nasjon, sa Obama da han redegjorde for USAs plan for Afghanistan i Det hvite hus på torsdag.

- Utenlandske styrkers tilstedeværelse har bare forverret sikkerhetssituasjonen i landet, sier Karzai i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået Khaama Press.

- Gitt terrorisme ytterligere styrke Karzais melding er en kontrast til den afghanske regjeringens uttalelse som ønsket Obamas vedtak velkommen og Karzai er krass i kritikken av landet han i mange år samarbeidet med.

- Det afghanske folket godtok en vedvarende tilstedeværelse av utenlandske styrker for fjorten år siden med et håp om å eliminere terrorisme og opprettholde fred i landet. Men tilstedeværelsen av utenlandske styrker har i løpet av denne gitt terrorisme ytterligere styrke, sier han.

Karzai rakk også pekefinger mot signeringen av den bilaterale sikkerhetsavtalen mellom Afghanistan og USA, og mener signeringen av den avtale ikke har ført til redusert ustabilitet, men utvidet omfanget av krigen. Det var ikke dette det afghanske folket forventet.

Den tidligere presidenten var ikke ferdig med reprimanden og kritiserte også måten kunngjøringen ytterligere tilstedeværelse ble gjort av Obama.

- Den amerikanske presidenten påpekte indirekte at krigen vil fortsette i lang tid og at det afghanske folket bør forvente dette. Det afghanske folket vil godta tilstedeværelsen av utenlandske styrker bare hvis det fører til å opprettholde fred og stabilitet, og deres suverenitet og nasjonal enhet er ikke skadet.

9800 amerikanske soldater på afghansk jord En amerikansk styrke på 9800 soldater blir altså i Afghanistan gjennom store deler av neste år. I 2017 kommer dessuten 5.500 soldater til å være igjen på flere amerikanske baser rundt om i landet, i stedet for at USA reduserer sin tilstedeværelse til ambassaden i Kabul som planlagt.

- Jeg støtter ikke tanken om krig uten ende. Men gitt hva som står på spill i Afghanistan, så er jeg helt overbevist om at vi må gjøre denne ekstra innsatsen, sa Obama.

NATO-sjef Jens Stoltenberg har hilst Obamas beslutning velkommen.

- Denne viktige avgjørelsen bereder grunnen for et fortsatt nærvær av NATO-allierte og partnere i Afghanistan, sa han. NATO avsluttet et langvarig kampoppdrag i Afghanistan ved årsskiftet og gikk da inn i en trenerrolle for det afghanske militæret.