OBLIGATORISK: Flere stortingspolitikere og eprsoner i transportbransjen mener det haster med å innføre obligatorisk bombrikke for vogtog. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
OBLIGATORISK: Flere stortingspolitikere og eprsoner i transportbransjen mener det haster med å innføre obligatorisk bombrikke for vogtog. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Utenlandske vogntog skylder 200 millioner i avgifter og bøter

Politikere og bransjefolk vil ha fortgang i obligatorisk bombrikke for utenlandske vogntog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både stortingspolitikere og aktører i transportbransjen reagerer på at utenlandske transportører får skylde den norske stat et så stort beløp uten at de klarer å få gjort noe med det. Nå krever de at den planlagte bombrikken kommer på plass snarlig i utenlandske vogntog.

- Vi må få på plass en bombrikke for vogntog med med en gang. Det må være en bombrikke med økonomisk garanti i form av et kredittkort, forhåndsbetaling eller bankgarantier, sier direktør Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund (NLF).

Også Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen mener det haster med å få bombrikken på plass.

Usikkert - Jeg er hundre prosent  enig med Geir Mo og Lastebileierforbundet om at det haster med å få på plass obligatorisk bombrikke og forhåndsinnbetaling på disse. Obligatorisk brikke er allerede vedtatt av den forrige regjeringen, men Ketil Solvik-Olsen har dessverre fortsatt ikke greid og iverksette det og det er fortsatt usikkert når det vi komme på plass, sier Trettebergstuen.

Kunne innført den i dag Hun mener at hvis regjeringen hadde villet, kunne man i dag ha hatt et vedtak om å innføre obligatorisk forhåndsinnbetaling på bombrikkene.

- I går behandlet Stortinget et forslag fra Arbeiderpartiet om å innføre nettopp det, men med Høyre og Frp i spissen fikk ikke forslaget flertall. Det er synd at H og Frp ikke har en mer fremoverlent holdning til dette slik at vi kunne ha fått dette raskt på plass. Nå må vi i stedet vente på flere utredninger. Det er svært uheldig for den seriøse delen av transportbransjen som hver dag sliter for å overleve i konkurranse med de useriøse aktørene som ignorerer lover og regler, sier Anette Trettebergstuen.

200 millioner Utenlandsregistrerte vogntog skylder rundt 200 millioner kroner til den norske statskassa. Selv om det ikke er snakk om verdens største beløp, kan det være svært avgjørende kroner for de mange transportselskapene som sliter i en tøff bransje.

- Ubetalte bøter og bomavgift kommer på toppen av billig arbeidskraft, og billig diesel. Hvis man ser på et transportoppdrag tur/retur Hamar til Kristiansand, kan dette utgjøre hele fortjenesten for et norsk selskap. Da sier det seg selv at det blir umulig å konkurrere, sier Geir A. Mo.

Han mener at det er mange tiltak som må på plass for at de norske transportørene skal kunne måte konkurransen med de utenlandske selskapene, men at bombrikken, som det er stor politisk enighet om skal innføres, er en meget viktig brikke.

Blir bråk - Hvis det ikke blir innført en brikke med betalingsgaranti, blir det bråk, sier Geir A. Mo.

- Hvorfor er det så viktig?

- Jo, fordi det er den eneste måten man kan sikre seg å få inn de pengen på. Hvis ikke kan jo hvem som helst opprette selskapet Tut og Kjør i Riga for så å la være å betale regningen etterpå. Så lenge norske selskaper blir forfulgt til skifteretten og langt inn i personers privatøkonomi hvis de er skyldig noen kroner, må man på samme måte forfølge de 200 millionene som utenlandske selskaper har utestående, sier Geir Mo som mener det er den eneste måten å sikre lik konkurranse på, sier Geir A. Mo til Dagbladet.

HASTER: Anette Trettebergstuen (Ap) mener at obligatorisk bombrikke allerede kunen ha vært innført. Foto: Henning Lillegard / Dagbladet .
HASTER: Anette Trettebergstuen (Ap) mener at obligatorisk bombrikke allerede kunen ha vært innført. Foto: Henning Lillegard / Dagbladet . Vis mer