Oslo, 20091201."Hovedsaken". Studentdop. Studenter i USA knasker piller for å prestere bedre. Nå kan hjernedopet være på vei til norske universiteter. Illustrasjonsbilder studenter / hjernedop. Bibliotek, bøker.
Foto: Linda Næsfeldt
Oslo, 20091201."Hovedsaken". Studentdop. Studenter i USA knasker piller for å prestere bedre. Nå kan hjernedopet være på vei til norske universiteter. Illustrasjonsbilder studenter / hjernedop. Bibliotek, bøker. Foto: Linda NæsfeldtVis mer

Utenlandsstudentene taper tusenvis på svak krone - nå får de valutahjelp

Ny reform skal minske risiko for de som betaler skolepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Etter at kronen er blitt svekket betraktelig dette året, har tusenvis av norske utenlandsstudenter fått merke trangere tider. Siden januar har den amerikanske dollaren stort sett ligget over 7,5 kroner. Nå har den bikket hele 8,2 kroner, i forhold til 6 kroner forrige sommer. Situasjonen er den samme i Storbritannia der pundet har vært over 10 siden oktober i fjor, steget jevnt siden november og nå er oppe og nikker på 12,7 kroner, skriver Finansavisen.

Storbritannia-student Mats Mowinckel Giovannoni ved Newcastle University er en av de som virkelig har fått kjenne på kronefallet.

- Da jeg begynte høsten 2012 var den norske kronen meget sterk og pundet lå på omlag 8,50 kroner. Med nedgangen i kronen så er det selvfølgelig blitt mye dyrere å studere i England, sier han til Finansavisen.

- Den største utgiften ved å studere i UK er skolepenger. Forskjellen er stor fra det første året sammenlignet med nå. Det første året betalte jeg 120 000 kroner, da var det jo veldig gode tider, mens jeg i år betalte 170 000 kroner, forklarer studenten.

Eksponeringen har vært spesielt stor i Storbritannia og USA, der kronen har svekket seg betraktelig og der det er flest norske studenter. Pr. i dag er det i Storbritannia om lag 5.000 helgradsstudenter og 1.000 på utveksling, mens det i USA er i underkant av 2.000 på helgrad og 1.500 på utveksling.

Madeleine Mowinckel, leder i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) - som forøvrig ikke er i familie med Mats - kan konstatere at de har hatt en stor økende pågang i henvendelser.

- Vi har en egen sosialrådgiver som tar seg av henvendelser angående personlige problemer, inkludert privatøkonomi. Både vedkommende og jeg har fått svært mange henvendelser som omhandler svak kronekurs, sier hun til Finansavisen.

Ny reform I de landene der studentene betaler skolepenger har det norske beløpet tidligere blitt regnet ut fra en valutakurs satt 1. april. Denne kursen har vært gjeldene for hele det kommende studieåret. Når kronekursen stiger har skole-pengebeløpet i utenlands valuta blitt høynet med flere titalls tusen kroner. Dette er det i midlertid slutt på, ettersom regjeringen 8. oktober i fjor, vedtok at valutakursen skulle være flytende.

- Vedtaket trer i kraft fra høsten av, nesten ett år etter det ble vedtatt. Det er uheldig at studentene gikk glipp av valutajusteringen denne vinteren, men dette vil komme mange studenter til gode i fremtiden. Vi er veldig glad for at staten nå skal garantere for valutarisikoen til studenten, understreker ANSA-lederen overfor Finansavisen.

Skolepengene blir nå justert hvis valutakursen endrer seg mer eller mindre enn én prosent fra den kursen som blir satt 1. april. Hvis dette er tilfellet, blir den gjennomsnittlige kursen brukt, fra måneden før pengene blir utbetalt.

- Som studenter skjønner vi at det er vanskelig for lånekassen å vare oppdatert på alle kurser de må forholde seg til. Men det hadde vært fint om de i alle fall kunne sette kursen litt nærmere utbetalingsdato for skolepenger eller stipend, da dette bare blir utbetalt to ganger i året, for høst- og vårsemesteret, sier Giovannoni.

Flere nyheter Norsk flyskole vil erobre verden
Kostbart kronefall for norske utenlandsstudenter Studentene lar Erna smake pisken