Utenomjordiske prøver på vei

Romsonden "Genesis" har i over to år samlet inn mellom 10 og 20 mikrogram med solprøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lasten, som er på størrelse med noen sandkorn, vil bli en ressurs for forskning langt utover i vårt århundre, skriver Aftenposten.

- Det er første gang siden måneferdene at et romfartøy returnerer prøver fra verdensrommet og aller første gang vi får prøver fra noe bortenfor Månen, sier prosjektleder for romferden, dr. Donald Burnett ved California Institute of Technology (CalTec) i Pasadena i California. I august 2001 ble romsonden "Genesis" skutt opp fra den amerikanske romfartsbasen på Cape Canaveral i Florida. Fra november samme år inntok sonden sin parkeringsplass halvannen millioner kilometer fra Jorden.

Her ute i solvinden har den 630 kg tunge romsonden gått klar de verste solstormene mens den har samlet mikroskopiske biter av solvinden. Den har også målt vindens hastighet, tetthet og temperatur og beregnet sannsynlig sammensetning.

Når utbruddene på Solen kommer som stormer, kan de gjøre alvorlige skader ved å slå ut telekommunikasjon og kraftnett på Jorden, eller skade satellitter og romfartøyer. Men en annen virkning av solvinden og dens magnetfelt er Nordlyset, som oppstår når partiklene styres inn i jordatmosfæren av Jordens magnetfelt.

Resultatene fra målingene skal brukes til å bestemme solvindens kjemiske sammensetning, mengdene av ulike typer oksygen, nitrogen og edelgasser.

- Disse resultatene vil ha vidtrekkende betydning for vår kunnskap om Solen, solsystemets tilblivelse, og også andre stjerners tilblivelse, utvikling og død. Selv vår forståelse av utviklingen av galakser og hele Universet kan bli påvirket, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

<B>EDLE MATERIALER:</B> Romsonden på ca. 630 kg har et solcellepanel på rundt syv meter. Midt i sonden ligger oppsamlingskamrene, som er laget i helt rene materialer; safir, diamant, gull og silisium.