Utenriksminister frykter «storm» fra Kina

New Zealands utenriksminister, Nanaia Mahuta, frykter at New Zealand dras inn i forhandlingskrigen som utspiller seg mellom Australia og Kina.

New Zealands utenriksminster Nanaia Mahuta sier til The Guardian at New Zealand kjenner på presset fra Kina, og at de enkelt kan dras inn i forhandlingskrigen mellom Australia og Kina. REUTERS/Jonathon Molloy
New Zealands utenriksminster Nanaia Mahuta sier til The Guardian at New Zealand kjenner på presset fra Kina, og at de enkelt kan dras inn i forhandlingskrigen mellom Australia og Kina. REUTERS/Jonathon Molloy Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

New Zealands utenriksminister, Nanaia Mahuta, sier i et intervju med The Guardian at hun frykter en «storm av sinne» fra Kina.

Mahutas uttalelser kommer i forbindelse med at myndighetene i New Zealand opplever et økende press om å ta sterkere standpunkt til menneskerettighetsbrudd begått av Kina.

Nabolandet Australia har de siste årene vært i en forhandlingskrig med Kina, som Mahuta nå sammenlikner med å være midt i en storm.

Utenriksministeren mener at forhandlingskrigen med Kina enkelt kan ramme New Zealand på lik linje med Australia.

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI) og Universitetet i Bergen (UiB), Hans Jørgen Gåsemyr, forteller at New Zealand nå ønsker å ta grep for å forhindre at de ender opp i en liknende situasjon som Australia.

- Konflikten mellom Kina og Australia har pågått over ganske lang tid, og her er det snakk om flere triggere. Blant annet den harde linja Australia kjørte mot Kina da pandemien brøt ut og Australia ønsket å stille Kina mer til veggs og undersøke nærmere, sier Gåsemyr.

Startet allerede i 2017

Det hele startet i 2017, da Australia innførte en ny sikkerhetslov som slo ned på utenlandsk påvirkning i innenrikspolitikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer