Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utenriksminister Powell går av

Powell vil ikke fortsette med Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs utenriksminister Colin Powell vil ikke fortsette i regjering for president George W. Bush.

- Jeg og president Bush har snakket om utenrikspolitikken, og hvordan denne bør føres i hans andre periode. Og vi har kommet fram til en gjensidig enighet om at det vil være best for meg å slutte nå, sa Colin Powell under en kort pressekonferanse nå i kveld.

- Presidenten og jeg har diskutert dette i løpet av det siste året, og jeg har vært instilt på at jeg bare skulle tjene en periode - vi visste hvor det bar hen, sa han.

Powell understreket flere ganger at det var han og presidenten som sammen hadde blitt enige om at det var best for ham å trekke seg nå.

- Jeg vil takke president Bush og det amerikanske folk for å ha gitt meg muligheten til å tjene nasjonen, sier han.

Også Bush var i det takknemlige hjørnet, og han omtalte Colin Powell som en av de store embedsmenn av vår tid.

- Han er soldat, diplomat, samfunnsleder, statsmann og en stor patriot. Jeg verdsetter vennskapet hans. Han vil bli savnet, sa Bush, ifølge AFP.

Powell selv trakk fram flere utenrikspolitiske temaer han mener blir viktige i tiden framover.

image: Utenriksminister Powell går av
 • Den globale krigen mot terror
 • Fortsette framgangen i Afghanistan
 • Løse problemene med opprørere i Irak
 • Benytte muligheten etter Arafats død til å gjenoppta fredsforhandlinger i Midtøsten
 • Aliansebygging i Asia og Australia for å forhandle med Nord-Korea
 • Samarbeide med EU om atomprogrammet i Iran
 • Styrke handelssamarbeidet over grensene og kampen mot HIV
 • Bygge på partnerskapene og aliansene i verden - Vi hadde problemer med noen europeiske land for et år siden, i forbindelse med Irak, men vi er på vei til å legge dette bak oss, sa han.

  Powell blir sittende som utenriksminister fram til en ny blir utnevnt. Dette kan ta en måned, eller to, sa han.

  Du kan lese hans avskjedssøknad her.

  Samtidig som Powell holdt sin korte pressekonferanse ved det amerikanske utenriksdepartementet, bekreftet talsmann Scott Mcclellan i Det hvite hus at fire av landets ministere har levert inn sin avskjedssøknad. Powell er den klart viktigste av disse.

  - Alle har kommet til denne avgjørelsen selv, og oppgir forskjellige årsaker til hvorfor de går av, sier Mcclelland under pressekonferansen som sstartet 18.45 i kveld, norsk tid.

  Han avviser flere mediers påstand om at Powells avgang varsler en hardere linje i presidentens utenrikspolitikk.

  - Dette er typisk for dere hovedstads-journalister å spekulerer i, selv om sannheten er en helt annen, sier han.

  Powell er en av ministrene flere mener George Bush ville bytte ut i sin andre periode som president. Men at Powell trekker seg så tidlig - før det planlagte valget i Irak, og før presidentens andre periode formelt starter i slutten av januar, betegnes som overraskende.

  De tre andre ministrene som trekker seg er utdanningsminister Rod Paige, energiminister Spencer Abraham, og landbruksminister Ann Veneman.

  Powell er svært respektert i USA, og han skal ha vært svært lunken til å angripe Irak uten ytterligere forsøk på en forhandlingsløsning og enighet i FN. Likevel måtte han forsvare begrunnelsen for å angripe Saddam Husseins regime på vegne av president Bush i hovedforamlingen til FN.

  Han var ministeren som måtte legge fram USAs såkalte bevis for at Saddam Hussein hadde store lagre med masseødeleggelsesvåpen klare til bruk. Beviser som i ettertid har vist å være falske.

  Mange mener Powell med dette ble tvunget til å ofre sine framtidige sjanser i amerikansk politikk.

  Som en av USAs mest respekterte politikere, stod Powell for en moderat linje i det konservative republikanske partiet, og er den i Bush-regjeringen som snakket varmest om internasjonalt samarbeid, forhandlinger for å få til fredelige løsninger, og FN som en ledende organisasjon i dette arbeidet.

  Hans moderate linje skal ha blitt sterkt motarbeidet av flere av Bush-regjeringens svært konservative medlemmer og rådgivere. Dette skal ha ført til at Powell etterhvert ble skjøvet ut mot sidelinjen innad i den amerikanske regjeringen.

  Powell, som før politikken var en av USAs aller mest respekterte generaler, skal også ha vært svært kritisk til måten forsvarsminister Donald Rumsfeldt har håndtert krigføringen i Irak. Både når det gjelder antallet soldater som ble satt inn, og hvordan administrasjonen spådde en rask og smertefri seier i forkant av invasjonen.

  Powell ble for alvor kjent i USA etter at han som general og forsvarssjef ledet den forrige krigen mot Irak i 1991. Han er også veteran i fra krigen i Vietnam. Han var lenge ønsket som presidentkandidat av flere republikanere, men valgte å ikke stille opp mot Bush.

  Flere håpet imidlertid at han ville være Bush sitt valg som visepresident - noe han ikke ble.

  Det har lenge vært spekulert i om Powell ville fortsette for Bush under fire nye år. Nå takker han for seg, selv om han foreløpig ikke har bekreftet opplysningene selv.

  President Bush har ingen erstatter klar til Powell. Dette forsterker intrykket av at avgangen kom overraskende.

  Condoleezza Rice, presidentens sikkerhetsrådgiver, lanseres av flere politiske eksperter som en av de heteste kandidatene til å overta jobben som amerikansk utenriksminister. Ifølge tv-kanalen ABC News er Rice presidentens førstevalg som Powells arvtaker.

  Også viseutenriksminister Richard Armitage nevnes som et aktuelt navn.

  Viseforsvarsminister Paul Wolfowitz - en av regjeringens fremste såkalte konservative hauker, nevnes også av enkelte. Men problemene i Irak kan svekke hans kandidatur. Samtidig blir det også spekulert i om forsvarsminister Donald Rumsfeldt skal byttes ut i januar. Da vil Wolfowitz være en sterkere kandidat til denne jobben.

KANDIDAT?: Sikkerhetsrådgiver <a href=http://www.whitehouse.gov/nsc/ricebio.html> Condoleezza Rice</a>.
TREKKER SEG: Energiminister <a href=http://www.whitehouse.gov/government/abraham-bio.html>Spencer Abraham</a>.
TREKKER SEG: Landbruksminister <a href=http://www.whitehouse.gov/government/veneman-bio.html>Ann Veneman</a>.
KANDIDAT?: Viseutenriksminister <a href=http://www.state.gov/r/pa/ei/biog/2991.htm>Richard Armitage</a>.
KANDIDAT?: Viseforsvarsminister <a href=http://www.defenselink.mil/bios/depsecdef_bio.html>Paul Wolfowitz</a>.
TREKKER SEG: USAs utenriksminister Colin Powell går av. President Bush er ventet å komme med en kungjøring i kveld.
AVSKJEDSBREV: Her er oppsigelsesbrevet Powell har levert inn. Større versjon kan du <a href=http://www.dagbladet.no/download/brev1_stor.jpg>lese her</a>.
TREKKER SEG: Utdanningsminister <a href=http://www.whitehouse.gov/government/paige-bio.html>Rod Paige</a>.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media