Utenriksministeren om Trumps handelskrig: - Vi ser at børsene faller raskere og dypere enn på lenge

Ine Eriksen Søreide tar derimot toprosentmålet i Nato med knusende ro: - Det viktige er at Norge aldri har lagt på mer penger i forsvarsbudsjettene enn i vår regjeringstid.

DEN NYE NORMALEN: Ine Eriksen Søreide sier verden i 2018 har en rekke uromomenter som har blitt en del av den nye normalen rundt Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
DEN NYE NORMALEN: Ine Eriksen Søreide sier verden i 2018 har en rekke uromomenter som har blitt en del av den nye normalen rundt Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): - Vi må huske på at handel historisk sett har vært brukt som instrument for å hindre at land havner i konflikt med hverandre.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sitter blant sine egne på Høyres landsmøte. Hun smiler, men har alvor i blikket når de økte tollsatsene USA og Donald Trump har innført blir tema.

- For Norge isolert sett, er de økte tollsatsene USA har innført på stål og aluminium ikke et stort problem. Det er sekundæreffektene som uroer meg, sier hun.

Også statsminister Erna Solberg advarte mot Trumps handelspolitikk under sin tale til landsmøtet fredag.

- Hvis også andre land begynner å stenge markedene sine, er det uheldig og kan få store konsekvenser for Norge. Vi ser nå at børsene faller raskere og dypere enn på lenge, og markedene er usikre og ustabile. Da kan vi for eksempel se at verdien av Oljefondet taper seg, fortsetter Eriksen Søreide.

Dette er også en del av «den nye normalen» Søreide ser rundt seg: Et selvhevdende Russland, en ustabil sone sør og sørøst for Europa, terrorisme og press mot liberale verdier og internasjonalt samarbeid er alle en del av denne nye normalen som medfører et mer ustabilt verdensbilde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer