MÅ ENDRE MEYEN:  Sauer og kjøttdyr kommer ut en måned seinere mange steder i landet på grunn av den seine våren. Det tærer på matreservene til kommende vinter. Her fra sommergrønne beiteområder en tidligere sommer ved Musvold seter i Rondane.
Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene, NTB Scanpix.
MÅ ENDRE MEYEN: Sauer og kjøttdyr kommer ut en måned seinere mange steder i landet på grunn av den seine våren. Det tærer på matreservene til kommende vinter. Her fra sommergrønne beiteområder en tidligere sommer ved Musvold seter i Rondane. Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene, NTB Scanpix.Vis mer

Uteserveringen en måned forsinket

Sauene må spise av neste vinters innendørsmat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snø i fjellet, nedgnagde beiter og en kald vår tærer på fôrbeholdningen til sauebønder og kjøttprodusenter.

De lave temperaturene gjør at det gror dårlig, og bønder som vanligvis belager seg på å ha dyr på innmarksbeite, må i stedet servere dyrene silofôr, noe som igjen kan bety at de må kjøpe ekstra fôr neste vinter, skriver Bergens Tidende.

Et alternativ er å la sauene beite på det som egentlig skulle gå høstes inn i den første slåtten. Det kan føre til en ekstra økonomisk belastning.

- De som driver med storfe og kjøttproduksjon har det ikke så lett for tiden. Mange dyr på bås tærer kraftig på fôret, og fører til ekstra kostnader.

- Her i Nordhordland er det mange gårder med flate slåttemarker og innmarksbeite. Nå ser det trøstesløst ut for flere av dem, seier Leder Frøydis Haugen i Hordaland Bondelag. Hun får støtte av flere av sine lokallagsledere.

En måned forsinket
- Det er helt ekstremt. Våren og beiteforholdene er omtrent måned forsinket her. Det er så vidt vi kan skimte grønnfargen, sier Trond Olav Neteland i Vossestrand Bondelag.

Nå håper Haugen at et væromslag kan gjøre situasjonen lettere.

- Først og fremst tørt vær og gode temperaturer. Vi må ha minst en sammenhengende uke med slikt vær før det monner.

(NTB).