Utested tiltalt for rasisme

Dørvakter, daglig leder og eier av et utested i Oslo må møte i retten, tiltalt for brudd på rasismeparagrafen. Ifølge politiet er flere mørkhudede nektet adgang til utestedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utestedet Sparks i Oslo nektet å betale bøter på til sammen 130000 kroner for å ha nektet mørkhudede adgang. Dermed må eieren av utestedet, daglig leder og flere dørvakter møte i Oslo tingrett.

Rettssaken starter 28. oktober.

Rasismeparagrafen

Politiet mener at de har forbrutt seg på straffelovens paragraf 349a. Dette er én av de såkalte rasismeparagrafene i straffeloven. Riksadvokaten har i flere år stilt strenge krav til behandlingen av saker som gjelder brudd på rasismeparagrafene.

- Vi ser selvsagt alvorlig på dette. Vi får ganske mange anmeldelser på rasisme, men det er ikke alle saker lovanvendelsen kan brukes på. I denne saken mener vi imidlertid at vi har brukt riktig bestemmelse i straffeloven, sier politiadvokat Steinar Langholm ved Oslo politidistrikt. Han har skrevet ut tre av foreleggene.

Utestedet må møte i retten fordi politiet mener at minst sju personer av utenlandsk opprinnelse ble nektet adgang på grunn av deres etniske tilhørighet. Ifølge politiet skal dette ha skjedd i tida fra 6. august til 10. november 2000.

Restriktiv politikk

Politiet mener at daglig leder og administrerende direktør må betale en bot på 40000 kroner. I tillegg mener de at selskapet må betale 20000 kroner.

Tre av dørvaktene må også møte i retten. Ifølge politiet må dørvaktene betale 10000 kroner hver.

- De tiltalte synes at det er meningsløst at de skal være beskyldt for rasisme. De er jo selv av utenlandsk opprinnelse. De nekter straffskyld, sier advokat John Christian Elden, som representerer en av dem som må møte i Oslo tingrett.

Elden sier at stedet har hatt en restriktiv politikk for hvem som skal få adgang.

- Dørvaktene har fått streng beskjed om at de skal se an folk før de slipper dem inn. Dersom de har gått for langt i enkelte tilfeller, beklager stedet selvsagt dette. Men eier og daglig leder har ikke noe ansvar for hvilken begrunnelse en enkel dørvakt har gitt i enkelte tilfeller, sier Elden til Dagbladet.

I fjor vedtok byrådet i Oslo å nekte utestedet Sparks fortsatt skjenkebevilling på grunn av rasisme og vold.

UTESTED FOR RETTEN: - Dørvaktene har fått streng beskjed om at de skal se an folk før de slipper dem inn. Dersom de har gått for langt i enkelte tilfeller, beklager stedet selvsagt dette, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 443189226


Varnish cache server