Utestengelsen av Mullah Krekar

Hvor lett skal det egentlig være å frata noen stemmeretten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På nyhetene nylig hørte jeg innslaget hvor en kvinnelig høyerestående sekretær i Kommunal- og regionaldepartementet oppklarte situasjonen rundt Mullah Krekars stemmerett i kommunestyre- og fylkestingsvalget på mandag.

Det stemte som NRK hadde påpekt, at han hadde stemmerett på lik linje med andre utenlandske statsborgere bosatt i Norge de tre siste årene før valgdagen, INNTIL Kommunal- og regionaldepartementet ble gjort oppmerksom på det, DA DE tok UMIDDELBAR AFFÆRE, kontaktet folkeregisteret, og fikk fratatt Krekar stemmeretten

Dama i Kommunal- og regionaldepartementet pratet med indignert røst som om det ikke hersker noen tvil om at dette var det eneste rette, å frata Krekar stemmeretten, og fikk ingen kritiske spørsmål rundt hvilket lovmessig grunnlag de hadde for å gjøre dette. Hverken Krekar selv eller noen talsmann for ham fikk komme til orde, og NRK brukte ikke den juridiske ekspertisen vi har i landet på valg og stemmerett, for å belyse saken fra flere sider. Alle skal liksom være skjønt enige om at Krekar ikke bør ha stemmerett i norske lokalvalg, enda han har bodd her i mer enn tre år, og alle andre som har det etter loven har stemmerett.

Krumspringet til Kommunal- og regionaldepartementet blir på denne måten ikke så mye rettet mot Krekar, som trolig ville ha stemt på Krf, som dermed mister en stemme, som mot hele valgordningen og stemmeretten. Når Krekar kan miste stemmeretten ved at den sinte dama i departementet tar en telefon til folkeregisteret, hvem er da egentlig trygg?

Hvor langt er en Gerd-Liv Valla, en Ditlef Simonsen eller en fuskeforsker Jon Sudbø fra å miste stemmeretten, etter å ha blitt gjort til allmenne hatobjekt i norske medier, som Krekar?

Å gjøre bruk av stemmeretten etter dette, blir altså å gjøre bruk av en rett man er bevilget under nåde fra Kommunal- og regionaldepartementet, og som kan bli fratatt en om den sinte dama som jobber der finner det for godt og ringer folkeregisteret, og sier at man ikke skal ha den lengre.

Hva slags rett er det?