Utestengt fra festen

Silje Johanne Husum (18) sitter i rullestol. Fordi hun ikke har assistent eller klassekompiser som stiller opp, får hun ikke være med på russefeiringa til helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til 1. mai og natta etter festet Silje på Tryvann. I rullestolen.

-  Jeg tenkte på forhånd: «Ok, jeg må bare dra. Kanskje jeg får bedre kontakt med de i klassen min på russetreff enn på skolen». Så jeg søkte bydelen om ekstra assistenttimer og dro av gårde.

-  Hvordan var det?

-  Kjempegøy. 10 000 ungdommer tok hensyn til meg slik at jeg fikk se Turboneger på scenen. Det er bedre når folk er fulle. Folk som ikke kjente meg kom bort og skrev navnet på russebuksa mi.

-  Drakk du mye?

-  Jeg drakk meg full. Rullestol og dritings, tenker det så ut. Jeg husker ikke hvor mye jeg drakk, fikk litt her og litt der. Det var kjempebra, gliser hun.

Utestengt

Denne uka er Silje utestengt fra russefeiringa.

-  Ingen av assistentene jeg bruker, kunne bli med meg. Og det er ikke så lett å spørre venner og noen i klassen om de kan bli med - og la være å bli fulle. Russetida handler jo om å drikke og spy. Så når de andre fester og har det gøy i Stavanger og på Tryvann, blir jeg bare sittende hjemme.

-  Sint eller lei deg?-  Begge deler. Jeg vil jo alt, jeg. Vil være med på alt de andre er med på. Men det er ikke alt jeg kan få. Sånn er det alltid.

Tidlig født

Silje har cerebral parese fordi hun ble født nesten fire måneder for tidlig. Hun har piercing i tunga og går på media- og kommunikasjonslinja på Sogn videregående skole. I går var den faste assistenten hennes syk. Hun får ingen vikar.

-  Jeg forventet at russetida skulle bli helt jævlig fordi jeg har ikke så mye kontakt med de andre i klassen som jeg skulle ønske. Jeg blir veldig usikker. Og de er sikkert usikre på hvordan de skal forholde seg til en person i rullestol. Og når de er usikre, blir jeg enda mer usikker.

Det har vært mange fester de siste åra Silje har gått glipp av.-  Det kan være at jeg ikke blir inkludert. Eller det kan være trapper som gjør at jeg ikke kan dra. Det kan gå så langt at jeg sitter hjemme og griner.

DÅRLIG GJORT: Silje (18) grudde seg til russetida fordi hun føler seg utenfor. - Jeg blir veldig usikker. Og klassen er sikkert usikre på hvordan de skal forholde seg til en person i rullestol.