Utestengt fra Spleis

Spleis endrer retningslinjene etter kritikk. Nå får ikke SIAN bruke tjenesten.

FÅR IKKE BRUKE SPLEIS: Gruppa «Stopp islamiseringen av Norge» får ikke bruke Spleis. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR IKKE BRUKE SPLEIS: Gruppa «Stopp islamiseringen av Norge» får ikke bruke Spleis. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Sparebank1 må avgjøre om de virkelig ønsker å være en tilrettelegger for hat og angrep mot muslimske borgere», skriver Sofia Rana, Umar Ashraf og Farukh Quresh i en kronikk i Dagbladet.

Kritikken handler om at Lars Thorsen, leder av «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN), får samle inn midler til det han kaller sikkerhetsutstyr på finansieringsportalen Spleis, som er eid av Sparebank1.

AVSLUTTET: SIANs Spleis er avsluttet. Foto: Skjermdump fra Spleis
AVSLUTTET: SIANs Spleis er avsluttet. Foto: Skjermdump fra Spleis Vis mer

Kronikkforfatterne viser til at flere aktivister og kunder den siste uka har klaget på innsamlingen, og hevdet at den går til et annet formål enn det som oppgis. De tre mener beløpet, som endte på på 33 100 kroner, skal gå til å innskrenke muslimers frihet i Norge.

«Slik vi ser det, kan vi ikke være kunder for en virksomhet som velger å indirekte støtte, assosieres med, og tilrettelegge for finansiering til miljøer som vil oss vondt. Og vi snakker nok ikke bare for oss selv, men en god del muslimer, og en rekke antirasister som benytter seg av deres tjenester», skriver dem.

Les hele innlegget her eller under:

Spleis beklager

Daglig leder Bjørn Kjetil Hellestræ i Spleis understreker overfor Dagbladet at Spleis og SpareBank1 tar avstand fra rasisme og hatefulle ytringer, og sier at de ikke ønsker å bidra til frykt.

- Vi beklager at dette har skjedd, og forstår at flere opplever de nevnte spleisene som støtende.

Han viser til at det i løpet av sommeren har vært to spleiser som har fått reaksjoner.

Det er innsamlingen til bøter for de som kastet egg på SIAN i forbindelse med deres demonstrasjon på Mortensrud i slutten av juni, samt innsamlingsaksjonen som kom i etterkant, der det ble samlet inn penger til beskyttelsesutstyr for de som skal demonstrere for SIAN.

GREP INN: Politiet må gripe inn med skjold under protester mot SIAN-demonstranter i Oslo. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det er svært forståelig at disse spleisene skaper reaksjoner - både fra begge sider i konflikten, og for andre som følger debatten. Dette tar vi på alvor. Vi har forsøkt å svare på kritikken etter beste mening, og beklager at noen opplever svar fra oss som fabrikkerte og likegyldige.

Kronikkforfatterne reagerer også på måten Sparebank1 har forholdt seg til kritikken, og mener banken har hatt en likegyldig holdning til klagene - som oppleves som skremmende for kunder med muslimsk bakgrunn.

Snur

Hellestræ understreker at Spleis har vært i kontakt med SIAN og fått forsikringer om at pengene vil bli brukt til lovlig beskyttelsesutstyr.

Likevel velger de nå å snu.

- De tydelige tilbakemeldingene vi har fått de siste ukene viser at det er behov for å se på retningslinjene for Spleis. Vi vil endre praksis i vurdering av spleiser knyttet til rasisme og hatefulle ytringer. Vi endrer nå våre retningslinjer slik at denne type spleiser ikke er mulig å gjennomføre på vår plattform, sier Spleis-sjefen.

Det betyr at SIAN ikke får benytte seg av Spleis framover.

SIAN-leder Lars Thorsen sier til Dagbladet at han har hatt dialog med Spleis underveis i debatten om hva pengene skulle gå til. Han understreker at innsamlingspengene skal gå til lovlig beskyttelsesutstyr. Han sier likevel at han ikke er sjokkert over at SIANs virksomhet vurderes som rasisme og hatefulle ytringer.

- Det er jo Spleis' rett å utelukke kunder fra virksomheten sin. Men det er ikke veldig sympatisk gjort. Om det bare er vi som er utelukket og ikke innsamlingen som gikk til bøter, mener jeg det er et paradoks. Da får vi gjøre allmennheten oppmerksom på at de oppfører seg sånn, sier han.

Thorsen forteller at utestengelsen uansett ikke vil påvirke ham i stor grad, da den aktuelle spleisen er avsluttet og pengene tatt ut. Dette er også første gang han bruker tjenesten.

- Vi bruker ikke Spleis mye. Det var en engangsgreie. Vi har aldri gjort det før og gjør det nok ikke igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer