Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Utfallet av dommen spiller veldig liten rolle for meg

Bjørn Ihler mener Anders Behring Breivik bare spiller en liten rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tenker at dagen i dag ikke er så viktig. Utfallet av denne dommen spiller for meg veldig liten rolle, sier  Utøya-overlevende Bjørn Ihler til Dagbladet.

Klokka ti i dag settes retten i Oslo tingrett, og dommer Wenche Arntzen begynner å lese dommen mot terroristen Anders Behring Breivik.

Utenfor Tinghuset har det vært lange køer siden morgentimene i regnfylte Oslo. Flere hundre følger i dag domsavsigelsen, som er ventet å ta opp mot seks timer.

Ihler sier det viktigste ikke er dommen mot Breivik, men hvordan vi i ettertid løser problemet med ideologien han står for.

- Breivik spiller liten rolle - Det viktige er at han har et tankesett som deles av mange, som heller ikke er utilregnelige hvis Breivik blir dømt tilregnelig. Derfor må vi ta tankesettet seriøst, og ta det fram og debattere det, sier han.

Han sier den ti uker lange rettssaken har betydd mindre for ham personlig enn saken skulle tilsi.

- Breivik spiller en veldig liten rolle i denne store saken. Den handler om våre liv og våre familier, sier han.

- Men den handler også om en større ekstremistisk tendens, som finnes innenfor flere politiske miljøer. Den ekstremismen er det som må tas opp videre og brukes for å sørge for at ingenting som dette skjer igjen.

- Verdig prosess Dagbladets rettskommentator, John Olav Egeland, sier det har vært en verdig prosess. Han legger vekt på at den har fulgt alle rettstatens regler.

LESER DOMMEN: Wenche Elizabeth Arntzen begynner opplesningen av dommen etter at retten er satt klokka 10. Foto:
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LESER DOMMEN: Wenche Elizabeth Arntzen begynner opplesningen av dommen etter at retten er satt klokka 10. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- For mange har det kanskje være vanskelig å se at Breivik har mange rettigheter i en sånn situasjon. Men jeg tror også det er nødvendig at rettsstatens regler følges til punkt og prikke for at vi skal komme gjennom denne saken, sier han.

Flere ankemuligheter Det er ventet at dommen mot Breivik vil være svært grundig. Samtidig er det flere muligheter for at saken blir anket til en høyere rettsinstans.

- Hvis det blir en kjennelse på utilregnelighet, har Breivik sagt at han vil anke. Vi skal aldri legge for mye vekt på det han sier. Men han søker oppmerksomhet, og da vil han kunne få en runde til.

Hvis dommen erklærer Breivik for tilregnelighet, så vil en eventuell anke avhenge av grunnlaget for domstolens beslutning, forklarer Egeland.

- Bygger beslutningen på en alminnelig bevisvurdering, kan det tenkes at påtalemyndigheten ikke vil anke. Bygger det derimot på en ny lovforståelse, så vil det nok bli anket direkte til høyesterett, sier han.

LANG KØ: Mange har stått i kø i morgentimene i regnfylte Oslo i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LANG KØ: Mange har stått i kø i morgentimene i regnfylte Oslo i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media