Båtulykken i Kvam:

Utfordrende forhold:
- Smuldrer som papir

I søket etter de tre antatt omkomne i Hardanger, ble personell tirsdag heist med kran ned i det ville juvet. En av politiets teorier er at de savnede fortsatt befinner seg her, gjemt i de strie vannmassene.

RISIKO: Ove Haugen i Elveredningsgruppa i Røde Kors sier de fortsetter arbeidet med søket etter de tre antatt omkomne i Kvam. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet TV. Reporter: Marthe S. Lien. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TOKAGJELET / NORHEIMSUND (Dagbladet): Det ville og brutale Tokagjelet, der tre personer er antatt omkommet etter at de søndag trolig ble tatt med strømmen utfor det strie elveløpet, har vist seg å være svært vanskelig å ta seg ned til for letemannskapene.

Mandag var både personell fra Alpin redningsgruppe og Elveredningsgruppe fra Røde Kors nede i juvet. Visse steder var imidlertid utilgjengelige eller for usikre for søk - mye på grunn av de svært porøse fjellsidene hvor større flak løsnet og dundret ned i det frådende elveløpet da mannskapene firte seg nedover.

Tirsdag ble det derfor gjort nye forsøk på å ta seg ned til enkelte av partiene i elva, der det ifølge politiet var gjort observasjoner de ønsket å undersøke nærmere. I området ble også båten, samt noe klær som knyttes til de savnede, funnet mandag, og en av teoriene politiet jobber ut fra, er at de savnede fortsatt kan befinne seg øverst i Tokagjele.

HANG OVER JUVET: I flere timer hang en kurv med letemannskaper fra en kran over juvet Tokajele i Kvam, på jakt etter de tre personene som har vært savnet siden søndag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HANG OVER JUVET: I flere timer hang en kurv med letemannskaper fra en kran over juvet Tokajele i Kvam, på jakt etter de tre personene som har vært savnet siden søndag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den smale veien som snirkler seg nedover langs de bratte fjellsidene mot Norheimsund, var tirsdag stengt i flere timer.

Ved hjelp av en massiv kran, ble tre personer, to fra Alpin redningsgruppe, og én fra Elveredningsgruppa, heist ut over juvet i en kurv.

Hang timer over juvet

Tor Olav Kalberg er frivillig redningsklatrer i Hordaland Alpine redningsgruppe, og var en av dem som tirsdag tilbrakte flere timer i krana som ruvet over elveløpet. Hans oppgave var å sikre at Ove Haugen fra Elveredningsgruppa kunne fires trygt ned mot elva, samt å sende ned nødvendig utstyr.

- Dette er ting vi trener på. At vi bruker en kran i dette tilfellet er egentlig bare at det er snakk om en annen arbeidsplattform enn det vi pleier å jobbe på. Arbeidsmetodikken vår er den samme uansett om det er i en kran eller på en vei eller at vi henger fra et helikopter. Det er nesten det samme.

- Hvor risikofylt er dette oppdraget?

- Det er alltid noe risiko, men det er en vurdering som vi gjør, og vi har prosedyrer vi jobber og trener etter, så for vår del føles det trygt. Hadde det vært utrygt og for stor risiko hadde vi blåst det av. Da hadde vi ikke gjort det, forteller han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Komplisert oppdrag

Ove Haugen fra Elveredningsgruppa ble gjentatte ganger firt opp og ned fra kurven på krana, og til forskjellige steiner i vannmassene hvor han kunne få fotfeste mens elva bruste rundt ham. Herfra søkte han i vannet med en lang stang med krok.

- Dette var en operasjon som gjorde at vi fikk sjekka ut noen interessante plasser i elva, og vi gjorde det på en trygg og effektiv måte, sier Haugen.

- Hvordan er det for deg å henge over elva? Føler du noe frykt?

- I utgangspunktet ikke. Man kjenner jo at det bruser litt ekstra i blodet og at man blir litt ekstra skjerpa, men vi er en veldig dyktig gjeng og er godt samtrent og stoler på hverandre, svarer han.

Han beskriver det som utfordrende å treffe akkurat de steinene han skulle ute i elva, og at operasjonen er avhengig av godt lagarbeid.

- Det er ikke et alternativ å ikke treffe stein, for vi skal ikke i elv når det er så store krefter i sving. Ut ifra sikkerhetsvurderingen vår der var ikke det et alternativ, og da gjelder det å treffe.

VOLDSOM VANNFØRING: Ove Haugen søkte med en lang stang i den store elva tirsdag. Bare noen få steiner stakk over vannmassene, og dem var det svært viktig å treffe, forteller han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VOLDSOM VANNFØRING: Ove Haugen søkte med en lang stang i den store elva tirsdag. Bare noen få steiner stakk over vannmassene, og dem var det svært viktig å treffe, forteller han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kommunikasjon er imidlertid vanskelig med den buldrende elva rundt seg, og gruppa har derfor standardiserte tegn for at Haugen kan kommunisere med de andre.

- Er du noen gang bekymret for hva du kan komme til å se i den jobben du har?

- Vi er jo i en spesiell situasjon fordi vi oppsøker det og vil finne, så det er ikke et relevant spørsmål egentlig. Vi har valgt dette. Vi ønsker å finne, og ja, det er ikke alltid hyggelig, men utgangspunktet er den gode følelsen når vi har hjulpet noen for usikkerhet, det er det verste.

Haugen beskriver oppdraget som komplisert.

- Det er utrolig dårlig fjell. Så tilgjengeligheten er utrolig utfordrende. Vannføringen er også utrolig stor og kraftig, så det er utfordrende forhold.

FIRES NED: Ove Haugen fires ned i elva, blant annet med hjelp fra Tor Olav Kalberg i Alpin redningsgruppe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIRES NED: Ove Haugen fires ned i elva, blant annet med hjelp fra Tor Olav Kalberg i Alpin redningsgruppe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Smuldrer som papir

Det fikk også Tor Olav Kalberg i Alpin redningsgruppe erfare, da han forsøkte å ta seg ned til elva ved å rappere langs fjellsidene mandag.

- Det er en grunn til at vi har kranen her, og det er at fjellmassene er så løse og usikre at vi ønsker ikke å gå ned der og være i kontakt med fjellet. Da er det tryggere å velge kranen som en arbeidsplattform, sier Kalberg og fortsetter:

- Fjellkvaliteten her er veldig løs. Det er akkurat som papir som bare smuldrer. Da har du ikke lyst til å stå på det, for det kan skli ut, og du har i hvert fall ikke lyst til å være under det når det er andre folk på vei ned, eller tau som beveger seg og kan løsne deler av fjellet - både småstein og større steiner for den saks skyld.

SØKER: 26. oktober har klatrere i Kvam filt mannskap ned fra en kran for å fortsette søket i Tokagjelet. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kan være i juvet fortsatt

Det er Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68) som mannskapene nå har søkt etter i nesten to døgn. Alle tre er hjemmehørende på Askøy utenfor Bergen.

De tre, samt hunden Leo, ble tatt av strømmen da de skulle krysse en elv som noen meter lenger nede, via et fossefall på 15 meter, renner ut i Tokagjelet.

Etter at den massive redningsaksjonen hadde pågått i nesten ett døgn, sa politiet mandag kveld at de ikke anså at det lenger var håp om å finne de tre i live.

- Vi jobber ut ifra en teori om at personene er øverst i Tokagjelet. På bakgrunn av at vi blant annet har funnet båten og klær der, sa innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

- I tillegg har vi en annen teori at de har havnet videre nedover elva og ut i Movatnet. Vi gjør søk der nå.

UTEN RESULTAT: Dagens søk i Tokajelet var resultatløst, fortalte innsatsleder Svein Valland Laupsa på en pressekonferanse tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTEN RESULTAT: Dagens søk i Tokajelet var resultatløst, fortalte innsatsleder Svein Valland Laupsa på en pressekonferanse tirsdag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Movatnet ligger i Norheimsund, hvor fossen i Tokagjelet munner ut via den stupbratte Steinsdalsfossen. I Movatnet ble det også gjort søk med dykkere på steder der hunder hadde markert mandag kveld.

På en pressekonferanse mandag kveld opplyste politiet at dagens søk i juvet var resultatløst. Det vil tas en ny vurdering av veien videre onsdag morgen, fortalte Laupsa.

Politiets frykt er at de savnede tas med vannmassene lenger ut og havner i Hardangerfjorden.

- Vi har ett håp om å finne de før det skjer. Da blir det mye vanskeligere å finne dem, fordi det er en dyp fjord med enda sterkere strømmer, sier Laupsa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer