Både smitte og innleggelser øker raskt for RS-virus og influensa, ifølge FHI. Også coronasmitten er økende, men øker ikke like raskt. Sammen danner de tre virusene en utfordrende cocktail for helsevesenet, som allerede merker konsekvensene.
Fra Sørlandet sykehus er tilbakemeldingen at det allerede er fullt.
Antallet pasienter er økende, og sykehuset tror jula og nyåret blir utfordrende.

- Mange vil bli syke
Det samme er situasjonen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).
- Det er for tida svært fullt på våre sykehus i Harstad, Narvik og Tromsø som følge av mange innlagte med infeksjonssykdom, både covid-19 og influensa. I tillegg har vi store utfordringer knyttet til at vi har mange utskrivningsklare pasienter som skal til kommunene, sier administrerende direktør Anita Schumacher til Dagbladet.

Måtte øke beredskapen
Ved Stavanger universitetssykehus er situasjonen nå så utfordrende at sykehuset hevet beredskapen til grønt nivå søndag.
- Det ble iverksatt fordi det er behov for ekstraordinære ressurser og tiltak for å sikre kapasitet til pasientene som trenger øyeblikkelig hjelp, sier viseadministrerende direktør Elisabeth Farbu.
Presset på sykehuset gir en krevende situasjon, som delvis skyldes en betydelig økning av pasienter med covid-19, influensa og RS-virus, forteller Farbu.

- Krevende
Den såkalte «tripledemic» skaper også utfordringer på Akershus universitetssykehus (Ahus).
- Det har den siste tida vært økende pågang knyttet til influensa og luftveisinfeksjoner. Siste sju dager har det vært til sammen 64 pasienter innlagt med influensa og RS-virus på Ahus, sier viseadministrerende direktør Jørn A. Limi.
Ved Ahus har det også vært økning i covid-19-innleggelser, med cirka 45 til 55 coronainnleggelser daglig den siste tida. Et fåtall har hatt behov for intensivbehandling.
I tillegg har sykehuset opplevd en betydelig økning av barn innlagt med RS-virus de siste dagene.
- Samlet sett er det en krevende driftssituasjon i akuttmottakene og på flere sengeavdelinger. Det er utfordrende å finne plass til enhver tid, og vi jobber kontinuerlig med pasientflyten, sier Limi.
Samtlige sykehus Dagbladet har vært i kontakt med melder også tilbake om høyt sykefravær blant de ansatte. Sykehusene regner med at dette vil vedvare gjennom jula og på nyåret.

Frykter omgangssyke
Fagdirektør Preben Aavitsland i FHI sier det nå er flere hundretusen som får luftveisinfeksjoner hver uke.
- Det kan være corona, influensa, RS-infeksjon, forkjølelse eller andre luftveisinfeksjoner.
I tillegg registrerer FHI en del halsbetennelser og tilfeller av skarlagensfeber.
- Vi frykter også at det blir mer omgangssyke de neste ukene. Vi må altså regne med at det blir en del sykdom i de norske hjem i juleferien, sier Aavitsland.
Store utfordringer
FHI ser to store utfordringer for helsetjenesten den kommende tida.
- For det første er det flere helsepersonell som blir syke og ikke klarer å gå på jobb. Det betyr større belastning på dem som er igjen. I mange kommuner er bemanningen allerede marginal, så det blir vanskelig å skaffe folk.
For det andre blir det flere pasienter å håndtere for helsetjenesten, påpeker han.
- Det gjelder fastlegene og legevaktene, hjemmesykepleie og sykehjem, og sykehusene og deres intensivavdelinger. Det mest kritiske kan bli intensivavdelingene for barn og voksne, sier Aavitsland.

Slår alarm
God kontroll
Ved Oslo universitetssykehus sier medisinsk direktør Hilde Myren at de opplever jevn stor pågang med innleggelser i medisinske avdelinger.
- Vi har fått flere innleggelser med pasienter med influensa og RS-virus. Status infeksjonsmedisinsk avdeling: Vi har mange innlagte pasienter som gjør at det er travelt, men vi har god kontroll.
På intensivavdelingen opplever de ikke like stor pågang som tidligere i pandemien, sier hun.
- Men det er noen som fortsatt blir veldig syke og trenger intensivbehandling.

Sykehusleder advarer
- Ta vaksine
I flere uker har FHI advart om at det nå haster med influensavaksinering. Likevel er det en svært lav andel av barn med risikofaktorer for alvorlig influensa som er vaksinert. Det er også lav dekning blant anbefalte grupper - særlig helsepersonell og risikogrupper under 65 år.
- Vi skulle gjerne sett at flere fulgte anbefalingene om vaksinasjon mot corona og influensa. Det gjelder særlig alle over 65 år samt kronisk syke under 65 år, sier Aavitsland.
- Hva tror dere er årsaken til at så få i risikogruppene har latt seg vaksinere i år?
- To av tre eldre over 65 år har vaksinert seg mot influensa og tatt fjerde dose coronavaksine. Vi mangler altså en tredel. Kanskje er folk lei av vaksinering. Kanskje har vi ikke forklart godt nok at dette er viktig for denne gruppa.
Førjulsbeskjeden fra Aavitsland og FHI er derfor klar:
- Kommunene står klar med coronavaksiner. Fastlegene har influensavaksiner. Det kan være lurt å ordne dette før jul.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!