Influensa, corona og RS-virus:

Utfordrende jul: Fulle sykehus og syke ansatte

Influensa, RS-virus, og covid-19 har dannet en nærmest perfekt storm på sykehusene. Nå er også omgangssyke i anmarsj, og FHI tror det vil bli mange syke i de tusen hjem denne jula.

KREVENDE: Ved Stavanger universitetssykehus har de måttet heve beredskapen som følge av en krevende driftssituasjon. Økt pågang av pasienter med luftveisinfeksjoner og mange skader som følge av glatte veier, er blant årsakene, opplyser sykehuset. Foto: Carina Johansen / NTB
KREVENDE: Ved Stavanger universitetssykehus har de måttet heve beredskapen som følge av en krevende driftssituasjon. Økt pågang av pasienter med luftveisinfeksjoner og mange skader som følge av glatte veier, er blant årsakene, opplyser sykehuset. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Både smitte og innleggelser øker raskt for RS-virus og influensa, ifølge FHI. Også coronasmitten er økende, men øker ikke like raskt. Sammen danner de tre virusene en utfordrende cocktail for helsevesenet, som allerede merker konsekvensene.

Fra Sørlandet sykehus er tilbakemeldingen at det allerede er fullt.

Antallet pasienter er økende, og sykehuset tror jula og nyåret blir utfordrende.

Det samme er situasjonen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

- Det er for tida svært fullt på våre sykehus i Harstad, Narvik og Tromsø som følge av mange innlagte med infeksjonssykdom, både covid-19 og influensa. I tillegg har vi store utfordringer knyttet til at vi har mange utskrivningsklare pasienter som skal til kommunene, sier administrerende direktør Anita Schumacher til Dagbladet.

FULLT SYKEHUS: - Vi merker at smittesesongen og særlig influensasesongen er i gang. Det er en merkbar økning i antall smittede som kommer inn daglig, sier UNNs administrerende direktør Anita Schumacher. Her fra Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
FULLT SYKEHUS: - Vi merker at smittesesongen og særlig influensasesongen er i gang. Det er en merkbar økning i antall smittede som kommer inn daglig, sier UNNs administrerende direktør Anita Schumacher. Her fra Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Måtte øke beredskapen

Ved Stavanger universitetssykehus er situasjonen nå så utfordrende at sykehuset hevet beredskapen til grønt nivå søndag.

- Det ble iverksatt fordi det er behov for ekstraordinære ressurser og tiltak for å sikre kapasitet til pasientene som trenger øyeblikkelig hjelp, sier viseadministrerende direktør Elisabeth Farbu.

Presset på sykehuset gir en krevende situasjon, som delvis skyldes en betydelig økning av pasienter med covid-19, influensa og RS-virus, forteller Farbu.

ØKT PÅGANG: - Det er for tiden stor pågang av pasienter med ulike og ofte sammensatte sykdomsbilder, sier viseadministrerende direktør Jørn A. Limi ved Ahus. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ØKT PÅGANG: - Det er for tiden stor pågang av pasienter med ulike og ofte sammensatte sykdomsbilder, sier viseadministrerende direktør Jørn A. Limi ved Ahus. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Krevende

Den såkalte «tripledemic» skaper også utfordringer på Akershus universitetssykehus (Ahus).

- Det har den siste tida vært økende pågang knyttet til influensa og luftveisinfeksjoner. Siste sju dager har det vært til sammen 64 pasienter innlagt med influensa og RS-virus på Ahus, sier viseadministrerende direktør Jørn A. Limi.

Ved Ahus har det også vært økning i covid-19-innleggelser, med cirka 45 til 55 coronainnleggelser daglig den siste tida. Et fåtall har hatt behov for intensivbehandling.

I tillegg har sykehuset opplevd en betydelig økning av barn innlagt med RS-virus de siste dagene.

- Samlet sett er det en krevende driftssituasjon i akuttmottakene og på flere sengeavdelinger. Det er utfordrende å finne plass til enhver tid, og vi jobber kontinuerlig med pasientflyten, sier Limi.

Samtlige sykehus Dagbladet har vært i kontakt med melder også tilbake om høyt sykefravær blant de ansatte. Sykehusene regner med at dette vil vedvare gjennom jula og på nyåret.

- SPESIELL VINTER: - Dette er nok en spesiell vinter siden det trolig er mindre immunitet i befolkningen mot flere av disse infeksjonene. Etter denne vinteren blir nok kommende vintre mer normale, sier fagdirektør Preben Aavitsland i FHI. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
- SPESIELL VINTER: - Dette er nok en spesiell vinter siden det trolig er mindre immunitet i befolkningen mot flere av disse infeksjonene. Etter denne vinteren blir nok kommende vintre mer normale, sier fagdirektør Preben Aavitsland i FHI. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Frykter omgangssyke

Fagdirektør Preben Aavitsland i FHI sier det nå er flere hundretusen som får luftveisinfeksjoner hver uke.

- Det kan være corona, influensa, RS-infeksjon, forkjølelse eller andre luftveisinfeksjoner.

I tillegg registrerer FHI en del halsbetennelser og tilfeller av skarlagensfeber.

- Vi frykter også at det blir mer omgangssyke de neste ukene. Vi må altså regne med at det blir en del sykdom i de norske hjem i juleferien, sier Aavitsland.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva de viktigste rådene er før jul. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

Store utfordringer

FHI ser to store utfordringer for helsetjenesten den kommende tida.

- For det første er det flere helsepersonell som blir syke og ikke klarer å gå på jobb. Det betyr større belastning på dem som er igjen. I mange kommuner er bemanningen allerede marginal, så det blir vanskelig å skaffe folk.

For det andre blir det flere pasienter å håndtere for helsetjenesten, påpeker han.

- Det gjelder fastlegene og legevaktene, hjemmesykepleie og sykehjem, og sykehusene og deres intensivavdelinger. Det mest kritiske kan bli intensivavdelingene for barn og voksne, sier Aavitsland.

God kontroll

Ved Oslo universitetssykehus sier medisinsk direktør Hilde Myren at de opplever jevn stor pågang med innleggelser i medisinske avdelinger.

- Vi har fått flere innleggelser med pasienter med influensa og RS-virus. Status infeksjonsmedisinsk avdeling: Vi har mange innlagte pasienter som gjør at det er travelt, men vi har god kontroll.

På intensivavdelingen opplever de ikke like stor pågang som tidligere i pandemien, sier hun.

- Men det er noen som fortsatt blir veldig syke og trenger intensivbehandling.

- Ta vaksine

I flere uker har FHI advart om at det nå haster med influensavaksinering. Likevel er det en svært lav andel av barn med risikofaktorer for alvorlig influensa som er vaksinert. Det er også lav dekning blant anbefalte grupper - særlig helsepersonell og risikogrupper under 65 år.

- Vi skulle gjerne sett at flere fulgte anbefalingene om vaksinasjon mot corona og influensa. Det gjelder særlig alle over 65 år samt kronisk syke under 65 år, sier Aavitsland.

FHI: Både FHI og Helsedirektoratet ber flere helsearbeidere om å ta influensavaksinen - ny undersøkelse viser synkende vaksineringstall. Vis mer

- Hva tror dere er årsaken til at så få i risikogruppene har latt seg vaksinere i år?

- To av tre eldre over 65 år har vaksinert seg mot influensa og tatt fjerde dose coronavaksine. Vi mangler altså en tredel. Kanskje er folk lei av vaksinering. Kanskje har vi ikke forklart godt nok at dette er viktig for denne gruppa.

Førjulsbeskjeden fra Aavitsland og FHI er derfor klar:

- Kommunene står klar med coronavaksiner. Fastlegene har influensavaksiner. Det kan være lurt å ordne dette før jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer