Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utfordrer Ap om barnefattigdom

Partileder Audun Lysbakken gir drøyt 2 milliarder kroner til de fattigste barnefamiliene i SVs alternative budsjett.

BARNELØFT: Tross en uttalt ambisjon om å fjerne fattigdom med et pennestrøk, lyktes SV langt fra med det mens de satt i regjering. Nå tar partileder Audun Lysbakken opp igjen kampen mot barnefattigdom, og foreslår milliardløft av barnetrygden i sitt alternative budsjett. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BARNELØFT: Tross en uttalt ambisjon om å fjerne fattigdom med et pennestrøk, lyktes SV langt fra med det mens de satt i regjering. Nå tar partileder Audun Lysbakken opp igjen kampen mot barnefattigdom, og foreslår milliardløft av barnetrygden i sitt alternative budsjett. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg håper Arbeiderpartiets nye motstand mot Høyres tolkning av arbeidslinjen, kan føre til at også Ap flytter på seg. Vi har stått støtt på denne linjen hele tida, men vi har stått fryktelig aleine. Derfor har heller ikke resultatet blitt bedre, sier Audun Lysbakken (SV).

SV-lederen snakker om Ap-kritikken av regjeringens budsjettforslag om å kutte barnetillegget for uføretrygdede, og om hvordan SV hindret at kutt i barnetillegget ble en del av uførereformen under den rødgrønne regjeringen.

I sitt alternative budsjett, som presenteres tirsdag, foreslår SV et milliardløft for fattige barnefamilier. Dersom Ap mener alvor med å få ned barnefattigdommen, bør de slutte seg til det følgende forslaget, mener Lysbakken:

• SV vil bruke drøyt 2 milliarder kroner på de fattigste barnefamiliene. 1,6 av de milliardene skal brukes på å ruste opp barnetrygden, som siden 1996 ikke engang er prisjustert. Barnetrygdløftet innebærer inntektsjustering, og især et solid løft for familier med flere barn og for enslige forsørgere.

Med SVs opplegg vil eksempelvis en enslig forsørger med barn på 2 og 7 år, fått utbetalt 3654 kroner i måneden, mot 2600 med dagens satser.

Stadig flere fattige barn - Dette er det viktigste enkeltgrepet for å bekjempe barnefattigdom. Vi gjør det blant annet ut fra at vi denne høsten har hatt en kraftig debatt rundt regjeringens angrep på de familiene som har minst. Vi vet at det er to grupper som er overrepresentert i fattigdomsstatistikken: Det er barn av aleineforsørgere, og familier med mange barn.

- Er dette Kristin Halvorsens pennestrøk?

- Nei, men det er en del nødvendige grep hvis vi virkelig vil gjøre dette. I dette budsjettet kommer vi til å bruke omtrent 2 milliarder totalt i kampen mot barnefattigdom. Barnetrygden er det største grepet, sier Lysbakken.

Hans forgjenger i partilederstolen, Kristin Halvorsen, gikk i bresjen for at den rødgrønne regjeringen skulle fjerne fattigdom. Det handlet om politisk vilje, mente Halvorsen. Kontrasten blir skarp når SSB-tall viser at antallet fattige barn har økt fra drøyt 67 000 i 2006, til drøyt 78 000 i 2012.

Lysbakken erkjenner at den rødgrønne regjeringen ikke gjorde en god nok jobb:

- Vi er ikke fornøyde med hvor langt den rødgrønne regjeringen kom med å bekjempe barnefattigdom. Hovedgrunnen til at vi ikke lykkes bedre, var at det aldri ble enighet de rødgrønne partiene imellom om de grepene som virkelig monner.

Ifølge Lysbakken er dette grep som SV foreslo internt i den rødgrønne regjeringen - uten å få gjennomslag.

Vil se på SVs forslag - Det som har skjedd i høst, er tross alt at regjeringens angrep på barnetillegget i uføretrygden, overgangsstønaden, og en rekke andre ordninger for de fattigste, blant annet har fått Arbeiderpartiet til å slutte opp om barnetillegget i uføretrygden. Det er en annen måte å tenke på i Ap, enn den som gjorde at de sa nei til mange av våre forslag om dette i forrige periode, sier Lysbakken.

I Arbeiderpartiet protesteres det på Lysbakkens historiefortelling, og det vises til at partiet bare har diskutert kutt i barnetillegget, aldri gått inn for det.

Rigmor Aasrud, som representerer Ap i Familie- og kulturkomiteen, sier at deres alternative budsjett ikke foreslår noen endring av barnetrygden, men at de vil granske SVs forslag nøye. Samtidig sier Aasrud at Ap's utgangspunkt er at kontantytelser ikke er treffsikre for å hjelpe dem som trenger det mest.

- Det er mulig SV har funnet en innretning som gjør at det treffer bedre. Det vil vi isåfall se nærmere på. Men vårt hovedgrep for å fjerne fattigdom, er å sørge for at folk har arbeid, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!