Utfordrer Bondevik

KØBENHAVN (Dagbladet): Junibevægelsens leder Drude Dahlerup mener Kjell Magne Bondevik og Norges nei-regjering sitter med nøkkelen til å få hele Norden ut av Schengen ved et dansk nei i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt annet vil være et løftebrudd fra Bondevik og de andre nordiske statsministrenes side, sier Dahlerup.

På en pressekonferanse i går lanserte Junibevægelsen en oppsiktsvekkende fellesnordisk strategi for hvordan Schengen-samarbeidet bør opphøre i Norden med et dansk nei i folkeavstemningen i morgen.

Ny behandling

- Dersom det blir et dansk nei i folkeavstemningen, må det tolkes som en kraftig folkelig motstand mot Schengen-avtalen. Den danske regjeringen vil da tvinges til å imøtekomme nei-siden, og det mest naturlige utfall er at Schengen-avtalen må opp til ny behandling i Folketinget, sier Dahlerup.

- Da den danske regjeringen tok initiativet til og ville inn i Schengen, fulgte Norge og Sverige med for å bevare den nordiske passunionen. Hvis Danmark nå blir tvunget til å gå ut av Schengen, tar jeg det som en selvfølge at de samme landene solidarisk følger Danmark ut - for å bevare den nordiske passunionen, sier Dahlerup.

Løftebrudd

- Hvis Folketinget må ta Schengen-avtalen opp til ny vurdering, tar jeg det som ganske selvsagt at også den EU-kritiske norske regjeringen vil presse fram en ny behandling av saken i Stortinget.

- Alt annet ville være et løftebrudd, sier nei-dronningen Drude Dahlerup.