Utfordrer brast i gråt etter hardkjør fra presidenten

Outsideren i fritt fall på valgmåling. - En uhyre skitten valgkamp i Brasil.

FALLER SOM EN STEIN: Marina Silva og Romario omringet av journalister i Rochina, Rios største favela. Foto: Arne Halvorsen
FALLER SOM EN STEIN: Marina Silva og Romario omringet av journalister i Rochina, Rios største favela. Foto: Arne HalvorsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO / BELEM (Dagbladet): Den tidligere miljøvernministeren Marina Silva (54) ledet klart på meningsmålingene for et par uker siden, og alt pekte opp og fram mot presidentpalasset i Brasilia.

På den siste meningsmålingen lørdag ettermiddag har hun minst oppslutning av de tre kandidatene, og ligger dermed an til å ryke ut allerede i den første valgrunden søndag.

Først ble hun ikke tatt på alvor av president Dilma Rousseff (66) i Det radikale arbeiderpartiet (PT), som stiller til gjenvalg på søndag. Så bestemte partiets valgstrateger seg for å kaste alle hemninger over bord og gå rett i strupen på Marina Silva. Rive henne i fillebiter, og om nødvendig ødelegge hennes gode navn og rykte.

Det gikk så langt at Marina Silva brast i gråt, og uttalte at ingen fortjener å bli utsatt for en slik behandling som hun nå får av president Rousseff. Marina Silva var selv medlem av PT i over 20 år og forlot partiet i 2009 i protest mot den omfattende korrupsjonen i partiet.

Valgmøte i Belém Røde flagg vaier i den lette brisen, noen skriker hysterisk på Dilma og Lula, mens andre slår på store trommer for å mane frem ekstra entusiasme blant de vel 5000 fremmøtte i sentrum av Belém ved utløpet av Amazonas.

Oppe på podiet står president Dilma Rousseff og hamrer løs på Marina Silva:

- Hun har ingen administrativ erfaring. Hun vil gjøre slutt på den sosiale støtten Bolsa Famila, som har trukket 50 millioner brasilianere ut av fattigdom. Hun er imot abort og likekjønnet ekteskap, messer Dilma, mens den tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva entrer scenene til enorm applaus.

Han er Dilmas mentor og viktigste stemmesanker.

Store utfordringer Lula snakker varmt om Dilma, han løfter armen hennes seierssikkert i været, og roper som bare han kan det:

- Dilma vil bli Brasils neste president. Vi skal fortsette å utvikle Brasil, som vi har gjort det siden 2003, skriker Lula inn i mikrofonen.

LEDER KLART: President Dilma Rousseff og tidligere president Lula under valgmøtet i Belem. Foto: Ricardo Stuckert
LEDER KLART: President Dilma Rousseff og tidligere president Lula under valgmøtet i Belem. Foto: Ricardo Stuckert Vis mer

Det han hopper bukk over er hva som ikke er blitt gjort, og de store utfordringene Brasil står overfor. Eller som den kjente politiske analytikeren, Merval Pereira, sier det:

- I løpet av president Dilmas fire år har Brasil hatt en gjennomsnittlig økonomisk vekst på rundt to prosent. Langt dårligere enn de fleste land i Sør-Amerika, Europa og Asia. Brasil trenger en politisk reform, infrastrukturen må bygges ut, helse og skoletibudet forbedres og kampen mot den omfattende korrupsjonen intensifiseres.  Så langt har det vært en uhyre skitten valgkamp, fastslår Pereira.

Marina takker Norge I Rio største favela, Rochina , skaper Marina Silva hysteri blant tilhengerne. Hun er sammen med sin beste stemmesanker, den tidligere fotballstjernen Romario, som har scoret over 1000 mål, er verdensmester i 1994 og dessuten kåret til verdens beste av FIFA samme år. Han har gjort en strålende karriere som politiker, og ligger an til å bli valgt til senator i Kongressen:

- Jeg kommer aldri til å snakke nedlatende om mine motstandere. Hva som gjelder er politikk og hva vi står for. Hvis jeg blir president skal vi gjennomføre en politisk reform og bygge ut skole og helsetilbudet. Og selvfølgelig skal vi prioritere miljøet, sier hun til Dagbladet, og takker samtidig Norge for sitt milliardbidrag til Amazonasfondet.

Tett valget ledet president Dilma Rousseff klart på meningsmålingene, men hun vil neppe vinne i første valgomgang, men må ut i annen valgomgang den 26. oktober.

Da vil hun møte kandidaten som har fått nest mest stemmer. Spørsmålet blir om hun da vil møte sin hittil argeste motstander, Marina Silva, som nå stiller som kandidat for sentrum-venstre partiet PSB. Marina er i fritt fall etter de siste ukers grilling, og hun er truet bakfra av Aecio Neves fra det sosialdemokratisk parti, PSDB.

Den forretningsvennlige presidentkandidaten Aecio Neves har gått forbi miljøforkjemperen Marina Silva på en ny måling dagen før valget i Brasil.

Målingen fra MDA betyr at Neves og sittende president Dilma Rousseff kan gå videre til andre valgomgang, mens Silva ryker ut i første omgang i presidentvalget søndag.

40 - 24 - 21
Rousseff leder fortsatt solid og får 40,6 prosent på den ferske målingen, melder NTB - Reuter.

 Silva havner på tredje plass med 21,4 prosent av stemmene, slått av Neves, som får en oppslutning på 24 prosent.

Neves er den mest høyreorienterte av de tre kandidatene.

I BEREDSKAP: Politiet klar til å rydde opp om det skulle bli bråk under møtet i Rochina. Foto: Arne Halvorsen
I BEREDSKAP: Politiet klar til å rydde opp om det skulle bli bråk under møtet i Rochina. Foto: Arne Halvorsen Vis mer

Gapet mellom Silva og Neves er innenfor målingens feilmargin, men MDAs prognoser tyder på at slaget kommer til å stå mellom Rousseff og Neves, ikke Silva slik flere målinger tidligere har vist.

- Rousseff til slutt
En stund så det til og med ut til at Silva skulle trekke det lengste strået i den første valgomgangen.

I september kom målinger som antydet at Silva ville havne tett bak Rousseff, og at hun kom til å vinne dersom de to møttes til omkamp.

I den nye målingen sier 46 prosent av de spurte at de vil stemme på Rousseff i andre valgomgang 26. oktober, mot Neves' 40,8 prosent

 KANDIDATENE:  Brasils tre fremste presidentkandidater Dilma Rousseff (fra venstre), Marina Silva og Aecio Neves. Foto: Ricardo Moraes og Paulo Whitaker, Reuters / NTB Scanpix.
KANDIDATENE: Brasils tre fremste presidentkandidater Dilma Rousseff (fra venstre), Marina Silva og Aecio Neves. Foto: Ricardo Moraes og Paulo Whitaker, Reuters / NTB Scanpix. Vis mer