Utfordrer Bush til duell

I et oppsiktsvekkende intervju med tv-veteranen Dan Rather antyder Saddam Hussein at han ikke kommer til å ødelegge rakettene sine. Istedet utfordrer han George W. Bush til verbal duell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks leder har latt seg intervjue av en amerikansk journalist for først gang på over et tiår. Dan Rather har klart det et fåtall av hans amerikanske kolleger har gjort: Skaffet et tre timer langt møte med Saddam Hussein.

Deler av intervjuet skal sendes på tv-stasjonen CBS sin morgensending i ettermiddag norsk tid, men detaljer fra intervjuet er allerede offentliggjort.

Bøyer seg ikke

Saddam Hussein gikk langt i å antyde at han ikke kommer til å følge våpeninspektørenes krav om å ødelegge de såkalte al-Samoud rakettene.

- Vi har ingen raketter som går lengre enn tillatt, sier Saddam i intervjuet med CBS og avviser at han vil følge FNs krav.

I intervjuet fikk Rather spurt om Saddam er beredt til å dø i kampen eller om han vil forlate landet sitt. Andre temaer de snakket om var Saddams forhold til Osama bin Laden, det irakiske folk og farene som har møtt imperier i Midt-Østen historisk.

Utfordrer til duell

Saddam Hussein virket fullstendig klar over hvilke farer som truer. Rather forteller at han var rolig og samlet under intervjuet, og kom med et uvanlig forslag til sin amerikanske kollega.

- Jeg er klar til å føre en direkte samtale med deres president. Jeg sier det jeg vil og han sier det han vil. Dette er en mulighet for ham. Hvis han vil ha krig har han mulighet til å overbevise verden.

Saddam ser for seg en tv-duell etter modell fra den amerikanske presidentvalgkampen.

Det Hvite Hus avviser kategorisk enhver tv-duell mellom de to statssjefene. - Dette handler ikke om en debatt. Dette handler om avvæpning og å følge verdens instruksjoner om at Irak skal avvæpnes, sier talsmann Ari Fleischer til CBS.

Irak har frist til lørdag med å starte destruksjonen av de ulovlige rakettene og styringssystemene.

TRAFF SADDAM: Ifølge Dan Rather var Saddam Hussein både rolig og klar over alvoret i situasjonen.