Utfordrer egen miljøminister

FpU skjerper kravene til Høyre/Frp-regjeringen i kampen mot mikroplast i sjøen.

PLASTFORSØPLING: Bjørn-Kristian Svendsrud, leder i  Fremskrittspartiets Ungdom, vil ha internasjonale regler mot plastforsøpling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PLASTFORSØPLING: Bjørn-Kristian Svendsrud, leder i Fremskrittspartiets Ungdom, vil ha internasjonale regler mot plastforsøpling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Regjeringen skal etter planen legge fram en stortingsmelding før sommeren.

- På høy tid, mener Bjørn-Kristian Svendsrud, leder for Fremskrittspartiets Ungdom.

Merking av kosmetikk

Miljødepartementet jobber med en plaststrategi som FpU har store forventninger til.

- Dette er våre innspill i den politiske prosessen. Vi ønsker å stille krav til klima- og miljøminister Vidar Helgesen og regjeringen om å ta initiativ til et internasjonalt regelverk som sikrer merking av kosmetiske produkter som inneholder mikroplast, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Endre markedet

Han viser til at EU jobber med en internasjonal regulering.

- Men vi mener at Norge som en kyst- og havnasjon må ta det internasjonale ansvaret når det gjelder kosmetiske produkter. Fordi når forbrukerne har mulighet til å ta et valg, så vil det endre markedet, sier FpU-lederen.

Liten betydning

Svendsrud peker på at Stortinget har bedt regjeringen vurdere et forbud mot mikroplast i kosmetiske produkter, men mener at et nasjonalt forbud vil ha liten betydning i global sammenheng.

- Vi er overbevist om at et internasjonalt lovverk i et forbrukerperspektiv vil være mye mer hensiktsmessig for å redusere omfanget av mikroplast i havet. FpU vil øke de statlige støtte- og tilskuddsordningene for privat opprydning av marint søppel langs kysten.

- Det bør være en selvfølge at folk som på dugnad plukker opp avfall fra sjøen og i fjæra kan levere det gratis på søppelmottakene, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Utnytte havet

FpU-lederen mener Norge må bruke de ressursene som finnes til å rydde plast i havet og kan hente inspirasjon fra prosjekter som The Ocean Cleanup.

- Vi må dessuten styrke havforskningen. Mange spør hva vi skal leve av etter oljen. Vi kommer til å leve av oljen i lang tid framover. I Norge har vi alltid vært flinke til å leve av naturressursene våre.

- Det ligger fortsatt vanvittig store muligheter for verdiskapning i havet, gjennom fornuftig ressursbruk og forskning på for eksempel å utnytte råstoff til medisiner, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Gode forslag

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har sans for intitiativet fra Fremskrittspartiets Ungdom:

- Her kommer FpU med mange gode miljøforslag. Vi jobber nå med stortingsmeldingen om sirkulær økonomi og kommer til å vurdere disse forslagene om marin forsøpling i arbeidet vårt, sier statsråd Vidar Helgesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer