Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utfordrer giganten

HAKLOA I NORDMARKA (Dagbladet): Jo Arne Ødegård (38) vil overta husmannsplassen der slekta hans har holdt til siden 1919. Godseier Løvenskiold nekter å gi slipp på den lille biten i sitt 430000 mål store rike i Nordmarka. Men nå får Ødegård støtte av landbruksmyndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo kommune anbefaler at husmannsplassen skal eksproprieres av staten for så å bli overdratt til Jo Arne Ødegård.

- Veldig gledelig. Men det er nok fryktelig langt fram før jeg er i mål, tror Ødegård.

Slit og svette

Han tviler på at Løvenskiold vil godta en avgjørelse selv av Landbruksdepartementet.

- Blir det rettssak, går det mange år og masse penger. Men jeg er klar for å ta den kampen som må til. Ikke minst takket være god støtte fra naboer og venner.

- Jeg skjønner godt at Løvenskiold gjerne vil holde eiendommen sin samlet. Men han burde også skjønne at jeg gjerne vil beholde barndomshjemmet mitt, der familien min har slitt og svettet som leilendinger.

Foreldre døde

Ødegård har funnet fram husmannskontrakten bestefar Adolf Ødegård Hakloa inngikk med Harald Løvenskiold.

- I 1947 overtok far etter bestefar, men nå het det forpakterkontrakt. De siste årene etter at mor gikk bort i 1989, bodde far og jeg alene på bruket. Sommeren 1997 døde far av kreft. Hans ønske var at jeg skulle overta og føre tradisjonen videre. Det er min store guttedrøm, forteller Ødegård.

Han skal ha kontaktet Løvenskiold både skriftlig og muntlig med tanke på å overta.

- Det eneste de kunne tilby var å leie bygningene. Ikke jorda vi har dyrket gjennom generasjoner. Dermed var det ingen annen utvei enn å søke hjelp til ekspropriasjon.

Høyesterett

Nå lever han enslig på husmannsplassen med tre griser, fire katter, seks sauer og sytten høner.

- Jeg arbeider som servicetekniker i Oslo, og ftrer før og etter jobb. Planen er å kunne leve av gården når den forhåpentligvis blir min en gang i framtida, forteller Ødegård.

Grete Bjørnholt i nabogrenda vant fram overfor Løvenskiold i en liknende sak etter ti års kamp.

- Høyesterettsdommen vår fra 1988 er krystallklar og burde forhindre at Jo Arne må gjennom samme rettsmølla som meg, sier hun.

Løvenskiolds skogsjef Rolf Hatlinghus tror imidlertid ikke at Bjørnholt-saken danner presedens.

- Alle saker er individuelle. Vi holder på vår rett så lenge vi har retten på vår side. På Hakloa Vestre har det ikke vært landbruksdrift på 30 år. Derfor ser vi på det som leie av bosted, kommenterer Hatlinghus.

Skogsjefen synes det er for tidlig å si om Løvenskiold aksepterer en endelig avgjørelse i Landbruksdepartementet.

- Uansett vil det nok være aktuelt å bruke rettsvesenet i forbindelse med fastsetting av verdien på Hakloa Vestre hvis departementet bestemmer seg for å ekspropriere. Jeg må understreke at i en rettslig tvist etter ekspropriasjon er staten vår motpart, ikke Jo Arne Ødegård, sier Rolf Hatlinghus.