Dagbladet eksklusivt

Utfordrer Hermstad om toppjobben

Mange ventet at Arild Hermstad skulle vinne på «walkover», men her er kvinnen som vil utfordre den fungerende MDG-sjefen om jobben. - Vi må slutte å kjefte, sier Natalia Golis.

TAR OPP KAMPEN: Natalia Golis utfordrer Arild Hermstad som ny MDG-leder. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
TAR OPP KAMPEN: Natalia Golis utfordrer Arild Hermstad som ny MDG-leder. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): - Ja, jeg er klar for å bli partileder, sier Natalia Golis til Dagbladet.

Onsdag sendte Une Bastholm sjokkbølger gjennom MDG da hun fra et solfylt båtdekk i Arendal fortalte et samlet pressekorps at hun på rekordkort varsel trekker seg som partileder. Allerede på mandag er det slutt.

I samme øyeblikk som Bastholm kunngjorde sin avgang, var det klart at Hermstad stepper inn som fungerende leder. Han sa samtidig at han stiller som kandidat til partilederjobben permanent.

Det ble også klart at stortingsrepresentantene Lan Marie Berg og Rasmus Hansson ikke er aktuelle for lederjobben. Mange tok det da for gitt at nestleder Arild Hermstad da skulle ta over tømmene.

- Kom som et sjokk

Men Natalia Golis vil det annerledes.

- Det er ikke en selvfølge at Hermstad bare skal rykke opp. Hvis landsmøtet har lyst, så er det landsmøtet som bestemmer. Landsmøtet må få et valg mellom flere gode kandidater.

Golis er for mange et ubeskrevet blad, men har siden 2019 vært varaordfører i Vestland fylke, og sittet i fylkestinget siden 2011. Før det var hun næringssjef i Ulvik i Hardanger.

Den nyslåtte lederkandidaten forteller at Une Bastholms avgang onsdag kom helt uventet på henne.

- Jeg var en av dem som tenkte at Une aldri kunne komme til å trekke seg. Det kom som et sjokk. Jeg hadde virkelig tenkt at nå skulle vi bygge neste fase. Så jeg var litt i sjokk, selv om jeg har sto forståelse for begrunnelsen.

Uenig med Hermstad

Etter at Bastholms avgang ble kjent onsdag, rykket partiveteran Rasmus Hansson ut og sa det var viktig med flere kandidater.

- Jeg er veldig enig med Rasmus Hansson som er så tydelig på at vi trenger flere kandidater. Det er noe med å vise den bredden og kompetansen som finnes i et nasjonalt parti. Det er ikke sånn at vi ikke har noen andre dyktige kandidater som vil noe med partiet.

Golis gjorde seg bemerket da hun forsøkte å bli nestleder i MDG på landsmøtet i mai, men tapte for Ingrid Liland. Hun mener partiet nå står foran et retningsvalg.

- Partiet må få et valg, for det å velge vår neste leder er et strategisk retningsvalg. Vi skal velge vår neste leder for mange år, da vil det være helt naturlig å diskutere strategiske tanker for organisasjonen, visjoner og hva vår nye ledere skal prioritere.

For mye pekefinger

Hun mener det er mye som skiller henne og Hermstad.

- Arild er tydelig på at han vil fortsette samme linje og at han ser ikke behovet for en strategisk diskusjon. Det er jeg uenig i.

Golis sier hun har andre prioriteringer enn Hermstad.

- Jeg er noe annet og har en helt annen tilnærming til hvor jeg vil bringe partiet. Jeg har helt andre strategiske tilnærminger til hvem MDG skal være. Så sånn sett vil medlemmene ha et tydelig valg mellom forskjellige kandidater.

Fjorårets valg ble en stor skuffelse for MDG da de havnet like under den magiske 4 prosents grensen og endte med bare tre representanter på Stortinget.

Golis er bekymret for MDG i for stor grad framstår som strenge og krasse i kampen for klimaet og miljøet, og vil heller presentere løsninger.

- Hvis vi har lyst til å stå på sidelinjen og bjeffe, da kommer vi ikke over sperregrensen. Jeg er brennende opptatt av samarbeid og diplomati. Real politikk Vi framstår i dag med for mye pekefinger, sier Natalia Golis.

I MDGs egen «havarikommisjon» etter valget, som var ledet av Arild Hermstad, slo de fast at de var for krasse og kompromissløse.

Viktig å være folkevalgt

I motsetning til Golis er den sterke motkandidaten Arild Hermstad for øyeblikket ikke folkevalgt, etter at han tapte kampen om en stortingsplass fra Hordaland. Det mener utfordreren er en ulempe.

- Jeg synes det er viktig å være aktiv politiker og kjenne på den politiske pulsen og den politiske debatten. Det er en erfaring du bare får ved å være folkevalgt selv. Det er en erfaringsverdi som du ikke skal undervurdere.

Varaordføreren forteller at hun brenner for næringslivet. Hun mener det er avgjørende at partiet samarbeider med dem for å oppnå suksess.

- MDG kommer aldri til å komme seg over sperregrensen hvis ikke vi er tydelige på at det er industrien og næringslivet som er våre klimahelter. Det er de som skal gjøre jobben. Det er de som skal kutte utslippene, sier Golis og legger til:

- Jeg vil bygge broen til næringslivet og kan vise til arbeidet vårt i den største eksportregionen i landet, at vår poltikk mobiliserer.

Torsdag ble det kjent at leder i Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg, vurderer å stille som leder i MDG, skrev Aftenposten. Nestleder Ingrid Liland vil fredag ikke kommentere lederkampen til Dagbladet, men sier at Hermstad er «en god kandidat».

Golis understreker at hun også er kandidat til nestledervervet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer