Utfordrer miljøministeren om boring i iskanten

Heikki Holmås spør Tine Sundtoft om hvordan hun vil forholde seg til polarinstituttets kunnskap.

MÅ SVARE: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har overordnet planansvar for havområdene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
MÅ SVARE: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har overordnet planansvar for havområdene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs Heikki Holmås legger press på miljøminister Tine Sundtoft (H) om oljeboring i iskanten.

Norsk Polarinstitutt har studert satellittbilder over en 30-årsperiode, og funnet hvor iskanten går. Flere av de nye blokkene oljeminister Tord Lien (Frp) foreslår utlyst i 23. konsesjonsrunde, ligger innenfor kanten. Her holder isbjørn, sel, hval, sjøfugl og viktige fiskearter til.

Nå lurer Holmås på hvordan miljøministeren vil forholde seg til dette.

IMOT MER OLJELETING: Heikki Holmås (SV) er spesielt kritisk til oljeleting høyt mot nord. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
IMOT MER OLJELETING: Heikki Holmås (SV) er spesielt kritisk til oljeleting høyt mot nord. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

- Har vi en regjering som vil føre en kunnskapsbasert politikk, eller som vil føre en politikk basert på følelser? Kunnskapen som Norsk Polarinstitutt har kommet opp med, er den beste vi har på fagfeltet. Det ser ut til at de har gjort en nyansert og bred gjennomgang av hvordan begrepet iskant skal forstås. Spørsmålet nå er om Tine Sundtoft vil la polarkunnskapen legge avgjørende føringer for regjeringens videre arbeid med 23. konsesjonsrunde, sier Holmås til Dagbladet.

SV vil stanse all norsk letevirksomhet av hensyn til klima og miljø, og er kritisk til at Norge er det landet som leter lengst i nord.

Vil gjennomgå Tine Sundtoft hadde ikke anledning til å svare på spørsmålet i kveld, men vil få sjansen igjen når Holmås stiller spørsmål i Stortinget. Olje- og energidepartementet lar statssekretær Kåre Fostervold (Frp) svare på vegne av Tord Lien:

- Høringen av forslag til utlysning for 23. konsesjonsrunde gjennomføres for å avklare om det er tilkommet ny, vesentlig informasjon som ikke var kjent da Stortinget sist tok stilling til petroleumsvirksomhet i de aktuelle områdene. Fristen for høringsinnspill var 4. april. Departementet vil nå gå gjennom høringsuttalelsene, skriver han i en epost til Dagbladet.

VIL VURDERE: Olje- og energiminister Tord Lien vil gå gjennom høringsuttalelsene, også den fra polarinstituttet, før han tar sin beslutning om å utlyse nye områder. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
VIL VURDERE: Olje- og energiminister Tord Lien vil gå gjennom høringsuttalelsene, også den fra polarinstituttet, før han tar sin beslutning om å utlyse nye områder. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

Venstre-leder Trine Skei Grande krever at Tord Lien fjerner de omstridte blokkene fra 23. konsesjonsrunde, og truer med samarbeidsavtalen. Avtalen mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp sier at det ikke skal bores i iskanten.

- Jeg er veldig glad for at forskerne har funnet iskanten. Nå må Tord Lien forholde seg til vitenskapen. Iskanten er ikke et politisk forhandlingstema, det er vitenskap. Iskant er iskant, og fagfolk er fagfolk, sa hun til Dagbladet i går.

Stortingsrepresentant for Frp, Oskar Grimstad, advarer mot omkamp om oljeboring, minner om den politisk definerte iskanten, sår tvil om polarinstituttets metoder og påpeker at iskanten kan forsvinne helt.

HER GÅR ISKANTEN: Ifølge Norges polarforskere. De fargede linjene viser iskanten hver måned av året, gjennom de 30 siste årene. Illustrasjon: Norsk Polarinstitutt.
HER GÅR ISKANTEN: Ifølge Norges polarforskere. De fargede linjene viser iskanten hver måned av året, gjennom de 30 siste årene. Illustrasjon: Norsk Polarinstitutt. Vis mer