Utfordrer norsk myndighet

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov bruker tjuvfisket til å utfordre norsk suverenitet i fiskerivernsonen rundt Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Bråket rundt den russiske tråleren «Elektron» som mandag satte kurs mot russisk farvann med to norske fiskeriinspektører om bord, gikk på topp i russiske medier i hele går.

-  Bombardert

TV-reportere kunne fortelle om at norske krigsskip hadde skutt med brannbomber mot den russiske tråleren.

«Brannbombene» viste seg å være lysmarkører som ble sluppet fra et norsk Orion-fly. Seint i går kveld kunne RAI-Novostis Oslo-korrespondent sitere talamannen for forsvaret John Espen Lien på at den norske kystvakta ikke hadde skutt mot den russiske tråleren.

Det var eieren av rederiet som eier «Elektron», Andrej Losev, som kom med påstandene om at «Ekektron» ble beskutt, og at det var både krigsskip og krigsfly rundt tråleren.

Ensidig fiskerisone

Han utfordret også den norske fiskerisonen rundt Svalbard, som Norge ensidig etablerte på slutten av 1970-tallet, og sa at fire millioner nordmenn aldri kunne utfordre store Russland.

Fiskerisonen er en ordning, med norsk kontroll av en 200 nautiske mils sone rundt Svalbard, som russiske myndigheter aldri offisielt har akseptert. Nå utfordres den, ikke bare av rederieier Losev og patriotiske russiske medier, men av den russiske regjeringen.

-  Episoden skjedde i farvannet rundt Spitsbergen (Svalbard) som Norge har proklamert som en fiskerivernsone. Vi har aldri akseptert at Norge proklamerte dette ensidig, sa utenriksminister Sergej Lavrov i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer