Utfordrer Putin etter ti år i buret

Khodorkovskij har bare smuler igjen. Men det er en milliard.

2005:  Mikhail Khodorkovskij plassert i stålbur under en rettssak i Moskva 17. mai 2005. Foto: Tatyana Makeyeva, AFP/NTB Scanpix.
2005: Mikhail Khodorkovskij plassert i stålbur under en rettssak i Moskva 17. mai 2005. Foto: Tatyana Makeyeva, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter ti år i fangeleir i Sibir og etter bare ni måneder som fri mann, går den tidligere oljekongen Mikhail Khodorkovskij (51) igjen ut i åpen duell med Valdimir Putin og det etablerte Russland.

Eks-oligarken flyttet til Sveits da han ble løslatt like før jul i fjor.

På en pressekonferanse i Paris søndag lanserte Khodorkovskij og en engere krets av støttespillere et nettforum for å samle Europa-vennlige russere mot dagens regime.

Var Russlands rikeste Khodorkovskij, som i 2004 ble rangert som Russlands rikeste og verdens 16. rikeste mann med en anslått formue på drøye 15 milliarder dollar (over 90 milliarder kroner) i pengebingen Yukos Oil, har holdt en lav profil de første månedene etter at han ble en fri mann igjen.

Han har ikke planer om å stille til det russiske parlamentsvalget i 2016.

- Jeg ville ikke ha vært interessert i tanken om å bli Russlands president hvis landet utviklet seg normalt. Men hvis det viser seg å være nødvendig å løse krisen og reformere grunnloven, vil jeg være klar til å påta meg denne delen av oppgaven, sier Khodorkovskij i et intervju med Le Monde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer