Utfordrer Putin etter ti år i buret

Khodorkovskij har bare smuler igjen. Men det er en milliard.

 2005:  Mikhail Khodorkovskij plassert i stålbur under en rettssak i Moskva 17. mai 2005. Foto: Tatyana Makeyeva, AFP/NTB Scanpix.
2005: Mikhail Khodorkovskij plassert i stålbur under en rettssak i Moskva 17. mai 2005. Foto: Tatyana Makeyeva, AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter ti år i fangeleir i Sibir og etter bare ni måneder som fri mann, går den tidligere oljekongen Mikhail Khodorkovskij (51) igjen ut i åpen duell med Valdimir Putin og det etablerte Russland.

Eks-oligarken flyttet til Sveits da han ble løslatt like før jul i fjor.

På en pressekonferanse i Paris søndag lanserte Khodorkovskij og en engere krets av støttespillere et nettforum for å samle Europa-vennlige russere mot dagens regime.

Var Russlands rikeste
Khodorkovskij, som i 2004 ble rangert som Russlands rikeste og verdens 16. rikeste mann med en anslått formue på drøye 15 milliarder dollar (over 90 milliarder kroner) i pengebingen Yukos Oil, har holdt en lav profil de første månedene etter at han ble en fri mann igjen.

Han har ikke planer om å stille til det russiske parlamentsvalget i 2016.

- Jeg ville ikke ha vært interessert i tanken om å bli Russlands president hvis landet utviklet seg normalt. Men hvis det viser seg å være nødvendig å løse krisen og reformere grunnloven, vil jeg være klar til å påta meg denne delen av oppgaven, sier Khodorkovskij i et intervju med Le Monde.

- Kan snu raskt
Og på søndagens pressekonferanse mente han at vinden rundt Kreml kunne snu raskere enn mange eksperter tror nå.

- Putin blir neppe med i det nettverket. Jeg regner med at han blir forbanna, sa Khodorkovskij på søndagens pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Khodorkovskij har hele tiden hevdet at den ti år lange straffen for økonomisk svindel var en politisk dom.

Smuler til en milliard
Nå er det bare smuler igjen av formuen som gjorde ham til Russlands rikeste.

Men det skal ikke så mange smuler til av 90 milliarder før det blir penger, det også.

Russiske Forbes har i år beregnet Khodorkovskijs formue til om lag 170 millioner dollar - en drøy milliard kroner.

Khodorkovskij har åpent støttet folkeopprøret i Ukraina, som førte til at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt etter at han sa nei til en samarbeidsavtale med EU.

— Vi er europeere
Han antyder imidlertid at han ikke ønsker noe blodig opprør i sitt eget hjemland, samtidig som han understreker at russere utvilsomt er europeere.

- Vi mener at uttalelsen om at «Russland ikke er Europa» er en løgn. Den kommer fra dem som ønsker å styre landet på livstid, de som ønsker å spytte på loven og rettferdigheten, sier Khodorkovskij intervjuet med Le Monde, ifølge NTB.

Uttalelsen er utvilsomt myntet på Putin, som kom til makten i 1999, og som har brakt Russland i en mer autoritær retning.

 2014:  Mikhail Khodorkovskij i Kiev 24. april i år under en kongress om dialog mellom Ukraina og Russland. Det har skjedd mye siden da - og søndag utfordret den tidligere oljeoligarken Vladimir Putin om makt. Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters/NTB Scanpix.
2014: Mikhail Khodorkovskij i Kiev 24. april i år under en kongress om dialog mellom Ukraina og Russland. Det har skjedd mye siden da - og søndag utfordret den tidligere oljeoligarken Vladimir Putin om makt. Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer