Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utfordrer sine egne

Lederne for FpU og Unge Høyre krever at regjeringen øker maksbeløpet i boligsparing for ungdom.

LETTERE FOR UNGE: Atle Simonsen, leder for Fremskrittspartiets Ungdom, sier til Dagbladet at han blir veldig skuffet dersom ikke finansminister Siv Jensen legger fram tiltak i statsbudsjettet som gjør det lettere for ungdom å komme inn i boligmarkedet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
LETTERE FOR UNGE: Atle Simonsen, leder for Fremskrittspartiets Ungdom, sier til Dagbladet at han blir veldig skuffet dersom ikke finansminister Siv Jensen legger fram tiltak i statsbudsjettet som gjør det lettere for ungdom å komme inn i boligmarkedet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre og Atle Simonsen, leder i Fremskrittspartiets Ungdom gjør felles front for å forbedre situasjonen for unge som skal inn på boligmarkedet.

Blir veldig skuffet - Vi mener det er viktig å øke maksbeløpet i Boligsparing for ungdom (BSU). Vi vil kreve at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett som lanseres onsdag, øker maksbeløpet til 300.000 kr, sier Atle Simonsen og Kristian Tonning Riise.

- Skal regjeringen ha noe troverdighet når det gjelder snakk om å få ungdom lettere inn på boligmarkedet, så blir vi veldig skuffet dersom de ikke nå følger opp med tiltak som dette, sier de to ungdomspartilederne.

Vise at de lytter - Har dere tro på å bli bønnhørt av finansministeren?

- Ja, vi har absolutt godt håp om det. Vi har gitt signaler til regjeringen om disse forslagene gjennom hele året. Hvis moderpartiene vil vise at de lytter til ungdomspartiene sine, så bør de gjennomføre dette, sier FpU-leder Atle Simonsen.

- Ikke minst fordi disse tiltakene er helt i tråd med hva både Frp og Høyre lovet før 2013-valget. Vi har en klar forventing om at det blir gjennomført når vi har fått makt, supplerer Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Farvel til drømmen Ungdomspartilederne viser til at boligprisene fortsetter å øke, samtidig som bankene forlanger 15 prosent egenkapital for at ungdom skal få kjøpt sin egen bolig.

- Gjøres det ikke noe, vil mange ungdommer få  dårligere framtidsutsikter og kan si farvel til drømmen om å kjøpe sin egen bolig, med mindre du har bemidlede foreldre, sier Atle Simonsen.

- Dagens maksbeløp dekker ikke egenkapitalkravet bankene stiller, vi må gjøre alt vi kan for å motivere og belønne ungdom som sparer. Vi ser at bankprodukter som BSU 2.0 dukker opp, det er et bevis på at ungdom vil spare mer, sier han.

Knapt nok et hageskjul FpU-lederen mener at ungdom selv med full pott på BSU-kontoen ikke er i nærheten av å ha nok egenkapital til å kunne kjøpe leilighet i byene.

- Har du spart 200.000 kroner — som er maksbeløpet — og skal benytte dette som egenkapital, kan du kjøpe en bolig til 1,3 millioner kroner. I storbyene vil du knapt nok få et hageskjul, og det er ikke rare greiene man får andre steder heller, sier Atle Simonsen.

Rekordmye sparing Kristian Tonning Riise påpeker at regjeringen har økt både maksbeløpet og det årlige sparebeløpet i BSU en gang.

- Dette har gitt rekordmye sparing. I løpet av årets tre første måneder sparte norsk ungdom 1,6 milliarder mer enn året før, grunnet BSU-økningen. Det viser at ordningen fungerer. Men det må fortsette hvis BSU skal bli en reell egenkapitalsparing til bolig, sier Unge Høyre-lederen.

- Vi mener at dette, i tillegg til det regjeringen har gjort for å forenkle boligbygging, fjerne fordyrende krav, doble antall studentboliger og la bankene ha noe mer fleksibilitet rundt egenkapitalkravet, vil sørge for at ungdom får det lettere på boligmarkedet fremover, sier Kristian Tonning Riise.

FORVENTNING: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise sier til Dagbladet at han har en klar forventning om at regjeringen øker maksbeløpet i BSU når statsbudsjettet legges fram onsdag 7. oktober. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FORVENTNING: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise sier til Dagbladet at han har en klar forventning om at regjeringen øker maksbeløpet i BSU når statsbudsjettet legges fram onsdag 7. oktober. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!