Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utfordrer Valgerd

- Nå skal vi vise klør. Når statsråd Valgerd Svarstad Haugland kommer med halvkvedede viser som homofile føler seg stemplet av, bør hun utfordres. Det sier medlem av Verdikommisjonen, Per Fugelli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På samme måte mener han at når konsernsjef Erik Tønseth i Kværner bevilger seg en million kroner i lønnstillegg, bør han utfordres av Verdikommisjonen.

Fugelli, har markert seg som frittalende siden han startet sin yrkesaktive karriere som distriktslege på Værøy og Røst i 1970. Han er nå professor ved Institutt for sosialmedisin ved Universitetet i Oslo, har utgitt 15 bøker og over 200 mindre publikasjoner.

Synliggjøring

Det er en ledetråd å gjøre det usynlige synlig, ble det sagt under Verdikommisjonens samling i går. Så langt har den vært tilnærmet usynlig i den offentlige debatten.

Men i går, etter et halvt års eksistens, kom de fram i lyset med diverse prosjekter og spørsmål til ulike maktgrupper. Eller utfordringer, som Verdikommisjonen kaller det.

Dagsordenen

- Når selvoppnevnte overmennesker hever seg over alle anstendighetsnormer ved å bevilge seg millioner av kroner i lønnstillegg, må de svare for hva slags verdier de står for. Det samme med Valgerd, når hun uttaler seg slik at homofile føler seg krenket. De må redegjøre for hvilke verdier uttalelsene og handlingene de kommer med, bygger på og hvilke konsekvenser de har. Slik ønsker jeg at Verdikommisjonen skal jobbe. Vi vil gi stemme til de verdimessig undertrykte, sette lyskastere på og gi høyttalere til de tause. Vi kan ikke utrette mirakler på jord, men vi kan sette dagsordenen for en debatt. Men jeg er enig med Thorbjørn Jagland: hvis debatten skal få potens, må den knyttes til politiske spørsmål og valg, sier Fugelli til Dagbladet.

- Vi vil gi nytt liv til et aktivt folkestyre, intet mindre, sier lederen for Verdikommisjonen, Hanne Sophie Greve.
Hun lover at det ikke skal gå seks måneder til neste gang kommisjonen dukker opp i offentligheten.

Har famlet

- Vi skal vise oss. Hittil har vi brukt tida til anleggsvirksomhet. Det er ikke til å legge skjul på at vi har famlet noe. Vi tar kritikken om usynlighet til etterretning. Vi er allerede ganske synlige i mange sammenhenger over hele landet. Men vi skal bli mer synlige i media og i forhold til politikere, sier Greve.

- Nå er vi klare for å gå ut på krigsstien, forsikrer Fugelli.
I går presenterte styringsgruppen sju prosjekter og to såkalte utfordringer til makta. Den ene utfordringen gjelder oljevirksomheten, og går til regjeringen. Bondevik får seks måneder på seg til å svare på hvilke verdier forvaltningen av petroleumskapitalen bygger på.

Helse - en verdiprøve

Den andre utfordringen går til eiere og faggrupper innen helsesektoren.
- Helsevesenet er et prøvested for verdiene i et samfunn, sier Fugelli.

Om dette blir noe mer enn ny høringsrunde med kjente svar?

- Det er ikke slik at vi kommer med noe dramatisk nytt. Men vi setter dagsordenen ved å komme med utfordringer. Vi vil rette lyskasterne på kollisjoner mellom tradisjonelle verdier som likeverd og omsorg og nytte-kost-tenkingen, sier Fugelli.

Se også dagens leder

UTFORDRERE: - Nå skal vise klør, sier verdikommisjonens Per Fugelli (t.v.).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!