SENTERPARTIETS LANDSMØTE:

Utfordrer Vedum – støttes av Arnstad

- En ildprøve på om Senterpartiet faktisk mener noe med avbyråkratisering, sier Ada Arnstad.

BACKING: Ada Arnstad, leder for Sp-ungdommen, håper å bekjempe sentralstyrets flertall i studiefinansieringssaken og bakkes av parlamentarisk leder og tante Marit Arnstad.  Foto: NIna Hansen / Dagbladet
BACKING: Ada Arnstad, leder for Sp-ungdommen, håper å bekjempe sentralstyrets flertall i studiefinansieringssaken og bakkes av parlamentarisk leder og tante Marit Arnstad.  Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Senterungdommens leder gikk i dag på talerstolen under Senterpartiets landsmøte og argumenterte knallhardt mot forslaget om å innføre skolepenger for 25.000 utenlandske studenter i Norge.

Enig med niesen

Hun utfordrer dermed Trygve Slagsvold Vedum og flertallet i sentralstyret. Men Ada Arnstad har støtte fra Marit Arnstad, Senterpartiets parlamentariske leder.

- Jeg er enig med Senterungdommen i denne saken, sier Marit Arnstad.

Den 54-årige Sp-nestoren er tante til Ada (24), som allerede har lang fartstid som ungdomspolitiker.

UENIGE: Få stridssaker på Sp-landsmøtet, men i studiefinansiering skiller Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad lag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UENIGE: Få stridssaker på Sp-landsmøtet, men i studiefinansiering skiller Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad lag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Dårlig alternativ

Ada Arnstad mener at Senterpartiets landsmøte nå står overfor et viktig valg.

- Gratisprinsippet er et velfungerende system. Vi tiltrekker oss de dyktigste studentene, som konkurrerer på karakterer.

- Alternativet med å innføre skolepenger er dårlig, fordi du ikke frigjør midler. Pengene flyttes i stedet over på byråkrati, administrasjon og stipendordninger, som skal ivareta akkurat det samme som dagens gratisprinsipp, sier Ada Arnstad.

Blåblå prat

Hun hevder at det dypest sett handler om troverdighet.

- For oss i Senterungdommen er dette en ildprøve på om Senterpartiet faktisk mener noe med å ville avbyråkratisere.

- Vi mener at Senterpartiet må gå fra blåblå prat til jordnær grønn handling. Vi må velge det velfungerende systemet framfor et som vil endre for endringens skyld, sier Ada Arnstad.

Heve kvaliteten

Senterungdommen viser til kvalitetsmeldingen for høyere utdanning.

- Her står det spesifikt at internasjonalisering er en forutsetning for å heve kvaliteten for norsk høyere utdanning. Da er spørsmålet om vi vil ha de studentene som har mest formuende og velstående familie eller om vi vil ha de dyktigste, sier Ada Arnstad.

Jevn votering

Trygve Slagsvold Vedum opplyser til Dagbladet at han har valgt å følge flertallet i sentralstyret som vil innføre skolepenger for utenlandske studenter.

- Jeg tror voteringen blir jevn. Jeg lever godt med begge alternativene, sier Vedum.

Ada Arnstad mener håpet lever:

- Drømmen er jo at Trygve snur under avstemningen, sier Senterungdom-lederen.

Ved siden av uenigheten om studiefinansering er det knyttet spenning til landsmøtevoteringene om dobbelt statsborgerskap, elbil og lyntog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer