Utfordreren

En 40-årig trebarnsfar er blitt utsatt for en svertekampanje for å hindre at han blir Sveriges neste statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17. SEPTEMBER er det riksdagsvalg i Sverige. Meningsmålingene viser at de fire borgerlige opposisjonspartiene har en reell sjanse til å gi den sosialdemokratiske regjeringen avløsning. De har formalisert et valgsamarbeid under navnet «Allians för Sverige» og vil danne regjering sammen. Arbeidet med en felles politisk plattform er godt i gang.Styrkeforholdet mellom blokkene, regjeringspartiet Socialdemokraterna og støttepartiene Vänsterpartiet og Miljöpartiet på den ene sida, og de fire borgerlige, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna på den andre, er så jevnt at statsministerduellen kan bli avgjørende. Statsminister Göran Perssons hovedutfordrer i valgkampen blir 40-årige Fredrik Reinfeldt, den nye lederen for det i særklasse største partiet i Alliansen, Moderatene, det norske Høyres søsterparti i Sverige.

NERVØSITETEN er åpenbart stor i regjeringspartiet. En partifunksjonær som er ekspert på velgeranalyser satte i gang en sverte-kampanje mot Reinfeldt. Han sendte flere anonyme eposter til svenske journalister med påstander om at Reinfeldt bl.a. har jukset på skatten. Partifunksjonæren ble avslørt for halvannen uke siden og måtte gå fra jobben på dagen. Han etterlater seg et solid bidrag til kritikernes bilde av Socialdemokratene som et maktfullkomment parti med svekket moral, overmodent for å få bli sendt i opposisjon etter å ha regjert Sverige så å si sammenhengende i 64 år.Det har også kommet fram at sosialdemokratene har forlystet seg med å vise karikaturer(!) av Reinfeldt på interne partimøter. Moderat-lederen er bl.a. blitt framstilt som en varulv som slår og mishandler sjuke og arbeidsløse.

KARIKATURENE blir tolket som et litt barnslig forsøk på å vise Reinfeldts sanne ansikt. For Reinfeldt har begått den frekkhet å presentere Moderatene som «Sveriges nye arbeiderparti». Kanskje han har hentet ideen fra vårt hjemlige Frp? Reinfeldt ble partileder i 2003 etter Moderatenes sviende nederlag ved riksdagsvalget i 2002. I motsetning til Erna Solberg behøver han ikke å bekymre seg for konkurranse på høyre flanke. Forholdsvis risikofritt har han lagt det tidligere tradisjonelle skattelette-partiets politikk inn mot sentrum. Lik en omvendt Tony Blair, har han vridd partiet fra høyre mot venstre. På partilandsmøtet i fjor lanserte Reinfeldt det han kalte «de nye moderatene», av mange oppfattet som en hentydning til Tony Blairs «New Labour».

I EN STILLFERDIG og resonnerende tone som er blitt hans kjennemerke, presenterte han partiets nye profil. Den inneholder ikke lenger verken løfter om store skattesenkninger eller harde angrep på Socialdemokratene. Han forsøker tvert om å plassere partiet langt inne på Socialdemokratenes og LOs banehalvdel. Skattelettene skal være beskjedne og først og fremst komme lavere og midlere inntekter til gode, og den tidligere konfrontasjonslinja mot LO og fagbevegelsen skal tones ned. Reinfeld har bl.a. kommet LO imøte med å støtte et forslag fra LOs økonomer om at bedrifter som ansetter personer som har vært arbeidsløse i minst ett år, skal betale lavere arbeidsgiveravgift for de nyansatte. Selv ikke det gamle paradekravet om full sysselsetting får de svenske sosialdemokratene ha enerett på lenger. Reinfeldt understreker sterkt og ofte at arbeid til alle ikke bare er viktig, men at det også skal lønne seg å arbeide mer. Strategien er å forsøke å lokke fagorganiserte og tidligere socialdemokrater til å krysse grensa mellom blokkene. De borgerlige partiene kommer aldri til å vinne valget hvis de som i tidligere valg bare tar stemmer fra hverandre.

PÅ DE SISTE målingene har de borgerliges forsprang minket. Nå spørs det om svertekampanjen mot Reinfeldt kan svekke regjeringspartiet og gi Alliansen ny tilslutning. Men ennå er det lenge til valgkampen starter for alvor. Og statsminister Göran Persson har det Reinfeldt mest av alt mangler: Lang politisk erfaring ikke minst fra flere harde valgkamper. Persson er en fryktinngytende og skånselløs valgkjemper og har mektige LO i ryggen.