Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eldreministeren

Utfordres fra første arbeidsdag

SV lover den nye eldreministeren flertall i Stortinget hvis hun innfrir tre krav.

TØFF START: Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) fikk nøkkelkortet til sitt nye kontor av helseminister Bent Høie (H) i går etter at hun kom direkte til Slottet fra sykehusinnleggelse på Ullevål. Nå starter den politiske hverdagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TØFF START: Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) fikk nøkkelkortet til sitt nye kontor av helseminister Bent Høie (H) i går etter at hun kom direkte til Slottet fra sykehusinnleggelse på Ullevål. Nå starter den politiske hverdagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nicholas Wilkinson, SVs representant i Stortingets helse- og omsorgskomite, inviterer statsråd Åse Michaelsen (Frp) til samarbeid for en bedre eldreomsorg.

På den nye eldre- og folkehelseministerens første arbeidsdag fremmer SV tre krav til henne:

1. Enerom til alle sykehjemspasienter som ønsker det.

2. Flere folk på jobb i eldreomsorgen, mer midler til ansettelser.

3. Gransking av menneskerettighetssituasjonen i eldreomsorgen.

- SV og regjeringen har flertall sammen. Vi er klare til å sende disse sakene gjennom Stortinget så snart regjeringen blir med på konkret handling for de eldre. Jeg håper at opprettelsen av et eget eldredepartement betyr at regjeringen vil prioritere eldreomsorgen høyere enn til nå, sier Nicholas Wilkinson.

INVITERER: Nicholas Wilkinson, SVs representant i helse- og omsorgskomiteen, garanterer flertall på Stortinget hvis eldreminister Åse Michaelsen går sammen med SV om å gjennomføre nye tiltak. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
INVITERER: Nicholas Wilkinson, SVs representant i helse- og omsorgskomiteen, garanterer flertall på Stortinget hvis eldreminister Åse Michaelsen går sammen med SV om å gjennomføre nye tiltak. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Grove brudd

SVs helsepolitiske talsperson understreker at mye i norsk eldreomsorg fungerer godt, men at det ikke er akseptabelt at eldre lider overlast.

- Etter at det er avdekket alvorlige grove brudd både i offentlig og privat eldreomsorg er det behov for en full gjennomgang. Det kan dreie seg om eldre som er sperret inne og ikke får bevege seg ute.

- Grunnleggende menneskerettigheter brytes. Eldreministeren må iverksette gransking for å finne ut hva som ikke holder mål og ta affære, sier Wilkinson.

Dobbeltrom

SV mener at ingen eldre skal tvinges til å bo på dobbeltrom mot sin vilje.

- Alle som ønsker det bør ha muligheten til å lukke døra og si: «Nå er jeg hjemme hos meg selv.» Den retten bør alle eldre ha når de kommer på sykehjem.

- Eldre som mister retten til enerom vil ikke ha rabatt. De vil ha privatlivet sitt tilbake. SV ønsker lovfesting av enerom for eldre som bor lenge på sykehjem, sier Nicholas Wilkinson.

Og legger til:

- SV foreslo i statsbudsjettet at vi skulle straffe de som tvinger eldre til å bo på dobbeltrom mot sin vilje. Det stemte høyresiden mot, noe jeg synes er veldig leit. I dag bor rundt 95 prosent av sykehjemspasientene på enerom. Men enkelte kommuner henger etter. Nå har de fått så mange sjanser at det er på tide å rydde opp.

HISTORISK: Åse Michaelsen (57), tidligere stortingsrepresentant for Frp fra Mandal i Vest-Agder, ble i går utnevnt til Norges første eldre- og folkehelseminister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HISTORISK: Åse Michaelsen (57), tidligere stortingsrepresentant for Frp fra Mandal i Vest-Agder, ble i går utnevnt til Norges første eldre- og folkehelseminister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ikke mot sin vilje

Eldreminister Åse Michaelsen sier i en kommentar til Dagbladet at regjeringen vil at alle som ønsker det skal tilbys enerom på sykehjem, og ikke legges på dobbeltrom mot sin vilje.

- Vi foreslår derfor i regjeringsplattformen ytterligere å redusere egenandelen for personer som legges på dobbeltrom mot sin vilje. Vi vil også at par som ønsker det, skal kunne bo sammen på sykehjem eller i omsorgsbolig, sier Åse Michaelsen.

- I forsøkskommunene om statlig finansiering av omsorgstjenestene har vi derfor innført forskriftsfestet samboergaranti ved langtidsopphold på sykehjem. På dette området har det heldigvis skjedd en stor bedring de siste årene. I 2016 var 97,6 prosent av rommene i institusjon enerom. Vi vil også trenge noen dobbeltrom for dem som ønsker det, opplyser hun.

Bemanningen

Frp-statsråden påpeker at det er kommunene som må organisere og bemanne tjenestene med utgangspunkt i pasientene og brukernes behov.

- Jeg vil sørge for et godt samarbeid med ulike private og ideelle aktører for å bidra til god kvalitet og større valgfrihet i tilbudet. For å gi de eldre et godt tilbud er det også svært viktig at vi har en faglig sterk helse- og omsorgstjeneste.

- Regjeringen bruker derfor omtrent 1,5 milliarder i året på å øke de ansattes kompetanse, sier Åse Michaelsen.

Omfattende dokumentasjon

Til SVs krav om gransking av menneskerettighetssituasjonen for landets eldste, svarer den nye eldreministeren:

- Vi har i dag omfattende dokumentasjon om situasjonen i eldreomsorgen fra blant annet brukere og pårørende, Helsetilsynet og Senter for menneskerettigheter. Vi vet at det er altfor store forskjeller i kvaliteten på tjenestene til eldre.

- Regjeringen har derfor startet arbeidet med reformen Leve hele livet. Den skal bidra til at eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. Reformen handler om de grunnleggende tingene som oftest svikter i tilbudet til eldre; mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene. Jeg ser fram til å legge fram Leve hele livet i løpet av våren, uttaler Åse Michaelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!