- Utfordret russisk mafia

MOSKVA/RJUKAN (Dagbladet): Den norsk-iranske forretningsmannen som ble kidnappet i Moskva, utfordret mafiaens monopol ved å importere boksøl og sigaretter fra Danmark til Russland. Derfor ble han bortført og presset for 1,6 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette forteller norsk-iranerens beste venn i Norge, Siamak Gilani, til Dagbladet.

Søndag ble forretningsmannen Hassan Yadollahzadeh-Azarizaji (43) tatt av en mafiagruppe i Moskva. Han sto bundet til et tre utenfor byen i to døgn mens kidnapperne krevde 1,6 millioner kroner i løsepenger. Tirsdag ble han satt fri etter en politiaksjon, og kidnapperne ble arrestert.

43-åringen er iransk statsborger, men har gyldige norske reisedokumenter etter å ha bodd i Norge i flere år.

Mafiatrøbbel

Hassan Yadollahzadeh-Azarizaji driver forretningen Hazer i Moskva med import av boksøl og sigaretter, frukt og tørrvarer fra Vest-Europa. I jula besøkte han sin venn Siamak på Notodden. Da fortalte Hassan at han hadde problemer med mafiaen, fordi han utfordret deres monopol på alkohol og sigaretter.

- Så vidt jeg vet, betalte ikke Hassan penger til mafiaen, forteller Gilani.

Da Dagbladet snakket med ham i går kveld, var ikke Gilani informert om at vennen var blitt kidnappet. Men da han hørte om den dramatiske hendelsen i Moskva, var han ikke et øyeblikk i tvil om bakgrunnen.

Sjelden hjemme

Dagbladet forsøkte i går å oppsøke Hassan i hans leilighet i Moskva, men han hadde ikke vært der på en måneds tid.

- Han er en hyggelig fyr. Men jeg kjenner ham ikke. Han er her svært sjelden, sier nærmeste nabo Sveta.

I døra hans har politiattaché Bjørn Vidar Bollestad ved den norske ambassaden i Moskva satt igjen sitt visittkort. Bollestad var her onsdag kveld.

Sveta forteller at Hassan har bodd i leiligheten i et halvt år. Han leier leiligheten i en av Moskvas forsteder. Bydelen Orekhovo-Borisovo er så absolutt ikke blant Moskvas mest framgangsrike, og leie for en leilighet her er rundt 800- 1000 kroner i måneden.

Adresse Rjukan

Hassan Yadollahzadeh-Azarizaji er første gang folkeregistrert i Norge i 1991. Fra 1995 var han bosatt på Rjukan, men ifølge Siamak Gilani har han ikke bodd på Rjukan de siste tre årene.

I Russland opererer han i et miljø som er helt fremmed for de øvrige norske forretningsmennene i Moskva. I den norske ambassaden i Moskva har man ikke hørt noe fra Hassan. Han kan ha gått i dekning hvis han hadde en konflikt med den dagestanske mafiagruppa som kidnappet ham.