- Utfordring for politiet

Politiet opplever stadig at skuelystne publikummere tar opp telefonen og fotograferer ulykkessteder.

FILMET: Flere skal ha filmet ulykkesstedet på E6 ved Taraldrud, hvor to personer ble skadd, ifølge politiet. Foto: Fredrik Hove
FILMET: Flere skal ha filmet ulykkesstedet på E6 ved Taraldrud, hvor to personer ble skadd, ifølge politiet. Foto: Fredrik Hove Vis mer
Publisert

Søndag formiddag rykket nødetatene ut til en trafikkulykke på E6 ved Taraldrud i Nordre Follo, som politiet betegnet som alvorlig.

Ifølge politiet ble en bil «kastet» over i sørgående felt, da en annen bil kjørte inn i den bakfra.

To førere er fraktet til Ullevål sykehus med ukjent skadeomfang. En av dem er mistenkt for kjøring i påvirket tilstand.

- Er uheldig

I ettertid tvitret politiet i Øst at flere personer kom til ulykkesstedet og hjalp til.

- Det triste er at andre sto og filmet skadde mennesker, la de til.

Terje Skaftnes, operasjonsleder i Øst politidistrikt, forteller at dette ikke er første gang han har hørt om slike situasjoner, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Det er noe som har blitt en utfordring for politiet de siste åra. Det er uheldig, sier han.

I veitrafikkloven står det at enhver som er innblandet i trafikkuhell, med eller uten skyld, er pliktig til å stanse og hjelpe personer som er kommet til skade, og delta i de tiltak som uhellet gir grunn til.

- Vi ønsker jo primært at de første på stedet stanser for å se om det er behov for hjelp. Om ikke, så er det å varsle nødetater, sikre skadestedet og hjelpe til med trafikkavvikling, sier Skaftnes.

Så langt i år har 85 mennesker omkommet i trafikken i Norge. Tallet er et foreløpig tall, men er høyere enn antall omkomne totalt i 2021.

På grunn av den markante økningen i antall personer som har mistet livet i trafikken i år, har Utrykningspolitiet blant annet satt av mer ressurser langs veiene, ifølge NTB.

- Vi ser på denne utviklingen med bekymring, sier UP-sjef Knut Smedsrud i en pressemelding.

- Nok en gang

Media har flere ganger omtalt at forbipasserende tar opp telefonen og filmer fra et ulykkessted. Politiet har gjentatte ganger advart mot dette.

I mars 2021 skrev Raija Anneli R Wilhelmsen et innlegg på Facebook hvor hun delte sin frustrasjon over fenomenet, etter at hun bare fire timer etter en ulykke mottok video fra ulykkesstedet.

I ulykken døde en ti år gammel jente og en kvinne i 40-åra.

KRASJET: Skuespiller Anne Heche har ligget i koma siden ulykkesdagen. Video: AP Vis mer

Også politiet valgte å kommentere saken. På Facebook bekreftet de at filmer og videoer fra ulykkesstedet var blitt delt fritt, og oppfordret alle til å slette de og slutte å distribuere dem.

- Nok en gang opplever pårørende i sorg at det deles bilder og video fra en dødsulykke, skrev de.

Pressesjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen, er tydelig på at publikum skal bidra på stedet, men også tilrettelegge for nødetater og ikke stå i veien.

- Det er heller ingen som er interessert i å bli filmet dersom man er skadd. Det er lite hyggelig, sier Solstad Steen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer