Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utfordringer i kø i Sudan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En historisk fredsavtale ble søndag undertegnet i Nairobi. Avtalen setter punktum for Afrikas lengste borgerkrig. Mer enn to millioner mennesker har mistet livet i Sudan-konflikten, og fire millioner er drevet på flukt. Prosessen mot fred har vært lang og full av fallgruver. Prosessen Sudan nå skal i gang med, vil også ta tid og være full av snubletråder. Men avtalen vil ikke være verd papiret den er skrevet på uten massiv støtte fra det internasjonale samfunn. Generalsekretær Raymond Johansen i Flyktningerådet har gjentatte ganger minnet om at flere millioner flyktninger vil komme tilbake til et Sør-Sudan, hvor det ikke finnes noen infrastruktur igjen.

Fredsavtalen førte til smil, sang og dans søndag. USAs avtroppende utenriksminister Colin Powell og Norges utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, begge sterkt involvert i sluttfasen av fredsforhandlingene, kunne gratulere hverandre med en avtale som skulle vært i havn for mer enn et halvt år siden. Men utfordringene står nå i kø. Verdens matvareprogram har varslet at det trengs minst 1,9 milliarder kroner for å skaffe mat til sultende mennesker i Sudan. Det trengs fredsbevarende styrker og FN-observatører som overvåker fredsavtalen. I Sør-Sudan må hele samfunnet gjenoppbygges med sykehus, skoler og alt som skal til for at samfunnet skal komme på fote. Det blir utfordrende for en hel generasjon sudanere som bare har opplevd krig, og for et samfunn som er lagt i ruiner av en krig som har hindret all utvikling.

Tsunamikatastrofen har vist at verdens folk mer enn gjerne vil hjelpe ofre for en naturkatastrofe. Borgerkriger i Afrika vekker ikke samme entusiasme. Snarere tvert imot. Nettopp derfor må FN og hjelpeorganisasjonene nå få all den støtten de trenger for å sikre den skjøre freden. Sikring av freden vil igjen garantere en samarbeidsregjering i Khartoum. Og bare en samarbeidsregjering i Sudans hovedstad kan få slutt på den menneskeskapte katastrofen som daglig tar liv i Darfur.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media