Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utfordringer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag skal alle stemmene fra valget i Irak være talt opp, men allerede nå er det klart at sjiamuslimenes United Iraqi Alliance (UIA) vil få stor politisk makt på bekostning av USAs mann, nåværende statsminister Ayad Allawi. USAs utfordring er å vise at de mener alvor når de oppfordrer til demokratiske valg og styreformer, og la den politiske prosessen ende opp med en grunnlov i oktober. Samtidig må USA la irakiske tropper overta mer og mer, slik at supermakta kan trekke sine soldater ut av landet.

Erfaring har vist at partigrenser har lett for å følge etniske skillelinjer, og det skaper problemer for å virkeliggjøre et demokrati. Et grelt eksempel er valget i Algerie i 1992, da militæret grep inn og avlyste et demokratisk valg etter at islamister i partiet Front Islamique du Salut (FIS) vant første valgomgang. Siden da har landet vært herjet av en blodig borgerkrig. Utfordringen i Irak er å ikke forveksle lederskap med dominans og undertrykking. Også for USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media