Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utfører farlig arbeid med ulovlig utstyr

Tross trusler om sanksjoner fra myndighetene, er denne vernemaska fremdeles i utstrakt bruk offshore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Denne vernemaska er ulovlig, skrev Dagbladet.no i april. Likevel blir arbeidere i en rekke entreprenørselskaper som driver overflatebehandling offshore og i annen tungindustri utstyrt med Viking Safe-Blast sandblåsemaske som mangler lovpålagt CE-merking.


Nå krever fagforeningen SAFE at Petroleumstilsynet griper inn og sørger for øyeblikkelig stans i bruken av maska de mener kan gi både støy- og giftskader.

Støy og giftskader

- Målinger har påvist at det kan bli støy på langt over 100 desibel inne i maska. Over tid kan dette gi arbeidere som bruker utstyret invalidiserende støyskader. Maska er heller ikke egnet som åndedrettsvern. Den slipper gjennom finstøv som blant annet kan være blyholdig, påpeker yrkeshygieniker Halvor Erikstein i SAFE.

Fagforeningen har i kontakt med sine verneombud blitt oppmerksom på at bransjen fremdeles ikke har stanset bruken av det ulovlige verneutstyret.

Viking-maska blir fremdeles brukt på en rekke oljeinstallasjoner offshore.

Et hederlig unntak er selskapet NSL ISO Gruppen i Stavanger som forrige torsdag, dog etter langvarig og sterkt press fra sine tillitsvalgte, besluttet at de ikke lenger vil la sine ansatte ta i bruk Viking-maskene.

På sitt landsmøte onsdag og torsdag denne uka fattet SAFE følgende resolusjon:

SKADELIG: Mange oljearbeidere som driver overflatebehandling på oljeinstallasjoner blir utstyrt med denne ulovlige vernemaska. Foto: Clemco.no/Arkiv
SKADELIG: Mange oljearbeidere som driver overflatebehandling på oljeinstallasjoner blir utstyrt med denne ulovlige vernemaska. Foto: Clemco.no/Arkiv Vis mer

«SAFE landsmøte krever at tilsynsmyndighetene også tar arbeidsmiljøet innen dette feltet på alvor, og øyeblikkelig stanser bruk av dette ulovlig og helseskadelige verneutstyret.»

- Plikter å bruke godkjent utstyr

- Petroleumstilsynet er kjent med at sandblåsere, som er typiske brukere av Vikingmaska, kan ha et belastende arbeidsmiljø. Vi har i flere år hatt fokus på denne gruppa som særlig risikoutsatt, sa pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet til Dagbladet.no 27. april.

Tilsynet uttrykte forundring over at det dårlige verneutstyret fremdeles ble brukt, fordi de tidligere hadde tatt dette opp med oljebransjen og fått lovnader om utbedring.

- Dersom det nå viser seg at sandblåsere bruker verneutstyr som ikke er CE-merket, overrasker dette oss, og vi vil nå vurdere eventuelle reaksjoner fra vår side, sa Inger Anda den gangen.

Nå oppfordrer Anda fagforeningen til å forsørge Petroleumstilsynet med dokumentasjon på at Viking-maska fremdeles er i bruk, slik at tilsynet kan agere.

- Selskapene plikter å bruke godkjent utstyr som ikke er skadelig, sier hun til Dagbladet.no.

2000 sandblåsere

image: Utfører farlig arbeid med ulovlig utstyr

Tilsynets egne rapporteringstall viser at det hvert eneste år blir meldt om mellom 150 og 250 tilfeller av støybetingede hørselsskader og øresus fra installasjoner offshore. Og tendensen er ikke synkende.

Oljeindustriens Landsforening (OLF) mener selskapene plikter å bruke det beste tilgjengelige verneutstyret.

- Dersom det forekommer sandblåsing med ureglementert eller for dårlig utstyr, undrer dette oss. Finnes det godt utstyr på merkedet, bør det anvendes i industrien, har kommunikasjonsrådgiver Karin Øvstebø i OLF tidligere uttalt til Dagbladet.no.

2000 norske sandblåsere har i årevis hatt for dårlig verneutstyr. Sandblåsing er viktig vedlikeholdsarbeid offshore. Rust og gammel maling må blåses av tusenvis av kvadratmeter malingsbelagt stål.

- Den norske oljeproduksjonen er helt avhengig av at det blir utført overflatevedlikehold, ellers ville plattformene ruste vekk under beina på folk, sier Halvor Erikstein.

Sandblåsemasker er også i utstrakt bruk innen verftsindiustri og annen tungindustri.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!