Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Michelle Obama kaster seg inn i valgkampen for Hillary

Utførte et karakterdrap på Trump uten å nevne ham

For første gang siden Demokratenes landsmøte deltok USAs førstedame, Michelle Obama, i valgkampen for Hillary Clinton.

DRIVER VALGKAMP: USAs førstedame, Michelle Obama, holdt valgkamptale for Hillary Clinton i Virginia fredag. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
DRIVER VALGKAMP: USAs førstedame, Michelle Obama, holdt valgkamptale for Hillary Clinton i Virginia fredag. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Fredag trampet USAs førstedame for alvor inn i årets svært skitne presidentvalgkamp under et arrangement i vippestaten Virginia. På meningsmålingene er hun en av USAs mest populære offentlige personer. Håpet er at dette skal kunne gi Demokratenes kandidat, Hillary Clinton et sårt tiltrengt dytt i retning Det hvite hus.

Samtidig gjennomførte USAs førstedame et brutalt karakterdrap på Republikanernes kandidat, Donald Trump, uten å nevne navnet hans én eneste gang. I tur og orden tok hun for seg hans mest kontroversielle uttalelser og taktikk.

I løpet av den halvtime lange talen tok hun også et kraftig oppgjør med Trumps lederrolle i konspirasjonsteoriene til de såkalte «birtherne» som har hevdet at ektemannen hennes, president Barack Obama, ikke ble født i USA og dermed ikke er kvalifisert til å være USAs president.

Ektemanne som eksempel

Bare få timer tidligere hadde Trump endelig satt punktum for årevis med «birther»-påstander samtidig som han fullstendig feilaktig også hevdet at det var Hillary Clinton som opprinnelig lanserte konspirasjonsteorien.

- Det var de som fortsatte å stille spørsmål helt fram til i dag om ektemannen min engang var født her i landet. Jeg synes Barack har besvart de spørsmålene med å gå foran som et eksempel på en som går høyt når de går lavt, sa Michelle Obama, ifølge en rekke medier, deriblant CNN.

HÅRETE: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump ble hudflettet av USAs førstedame Michelle Obama. Selv deltok han denne uka på talkshowet til Jimmy Fallon og lot verten rufse til den svært karakteristiske hårmanken. Foto: XPOSURE PHOTOS / NTB Scanpix 
HÅRETE: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump ble hudflettet av USAs førstedame Michelle Obama. Selv deltok han denne uka på talkshowet til Jimmy Fallon og lot verten rufse til den svært karakteristiske hårmanken. Foto: XPOSURE PHOTOS / NTB Scanpix  Vis mer

USAs førstedame har aldri lagt skjul på at hun sterkt misliker å drive valgkamp. Fredagens arrangement var hennes første opptreden siden hun talte på Demokratenes landsmøte i Philadelphia i sommer. At hun stiller opp nå, blir tolket som at Obama-ekteparet ser på det som svært viktig at Clinton blir USAs neste president.

- Ikke reality-TV

Michelle Obama argumenterte i talen sterkt for at Trump burde holde langt unna Det hvite hus. Hun har ingen tru på at Trump vil bli mindre bombastisk dersom han vinner valget.

- Å være president er ikke som reality-TV. Det handler ikke om å sende fornærmende tweets eller å holde flammende taler. Det handler om hvorvidt kandidaten kan takle det enorme ansvaret det er å lede dette landet, sier Michelle Obama og la til:

- Dersom en kandidat er uberegnelig og truende, dersom en kandidat bruker fordommer, frykt og løgner i valgkampen, dersom kandidaten ikke har noen klare planer for å implementere sine mål, dersom de opptrer respektløst overfor medborgere, inkludert folk som har gjort ekstraordinære ofre for landet, da er det slik de er. Da vil de også bli en slik president. Tro meg, sier Michelle Obama.

Hun beskriver hvordan hun selv har opplevd å se på nært hold hvordan det er å være USAs president. Samtidig mener hun Trump for lengst har avslørt seg som fullstendig ukvalifisert til jobben.

- En kandidat forandrer seg ikke plutselig når de blir valgt. Fra det øyeblikket da en person blir sverget inn, er de under det sterkeste rampelyset som finnes. Det er ingen mulighet til å skjule hvem de virkelig er, sier Michelle Obama, ifølge Politico.

Ingen Trump-reklame

Hun hevder Clinton er en av de få personene i hele verden som vet hva presidentjobben virkelig innebærer.

Michelle Obama brukte heller ikke Trumps navn under talen sin på Demokratenes landsmøte. Kanskje har hun samme forklaring på dette som ektemannen. Også han er svært tilbakeholden med å nevne Trumps navn. I stedet kaller ham Trump «den republikanske kandidaten».

- Han ser ut til å være flink til å nevne sitt eget navn, så jeg tenkte at han kunne få drive sin egen markedsføring, sa Barack Obama med et smil under et folkemøte arrangert av PBS i mai.

Donald Trump brukte på sin side fredagen til å komme med et sarkastisk forslag om å avvæpne Clintons livvakter fra Secret Service og «se hva som skjer med henne».

- Oppfordrer til vold

– Jeg synes livvaktene hennes skal kutte ut alle våpen. de bør avvæpnes, ikke sant? Ta fra dem våpnene, hun vil jo ikke ha våpen. Ta dem og se hva som skjer med henne. Ta fra dem våpnene. OK, det ville være svært farlig, sa Trump under et valgmøte i Miami, ifølge NTB.

Trump har lenge antydet – helt feilaktig – at Clinton ønsker å fjerne grunnlovstillegget som sikrer amerikanernes rett til å bære våpen. Fredag gikk han enda et skritt lengre.

Det var ikke umiddelbart klart hva Trump mente med uttalelsen, og en valgkampmedarbeider som ble spurt, ønsket ikke å utdype. Fra Clintons side kom derimot reaksjonen raskt, og de synes ikke Trumps kommentar var festlig.

– Han har et mønster der han oppfordrer til vold. Uansett om dette gjøres for å provosere demonstranter på et møte, eller bare som en løs bemerkning eller som en vits, så er dette uakseptabelt fra en som prøver å bli landets øverstkommanderende. Slike uttalelser passer seg ikke for en presidentkandidat, sier Clintons talsmann, Robby Mook i en pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling