OPPGITT: Gravferdskonsulent Kurt-Peder Rasmussen mener Utrykningspolitiet i hvert fall kunne ha ventet til begravelsesfølget hadde kjørt forbi før de stanset mannen de mistenkte for promillekjøring. Foto:  Sonja E. Andersen
/ Finnmark Dagblad
OPPGITT: Gravferdskonsulent Kurt-Peder Rasmussen mener Utrykningspolitiet i hvert fall kunne ha ventet til begravelsesfølget hadde kjørt forbi før de stanset mannen de mistenkte for promillekjøring. Foto: Sonja E. Andersen / Finnmark DagbladVis mer

Utførte promillekontroll i gravfølge

- Veldig ubehagelig, sier gravferdskonsulent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utrykningspolitiet (UP) gjennomførte promillekontroll på en mann i et gravfølge i Porsanger i går, skriver Finnmark Dagblad.

Begravelsesseremonien inne i Børselv kirke var nettopp ferdig, og bårebilen og resten av gravfølget skulle kjøre bort til kirkegården.

De var på vei fra parkeringsplassen ved kirka ut på hovedveien da en av Utrykningspolitietes biler kom i rask fart og stoppet rett ved siden av bårebilen.

- Det kom en politimann ut av bilen med promilletesten i hånda. Han gikk bak min bil og foran de pårørendes bil, bort til bilen til en mann i gravfølget, sier gravferdskonsulent Kurt-Peder Rasmussen til Dagbladet.

Kjørte svigerdatteren Rasmussen forklarer at den aktuelle mannen hadde svippet svigerdatteren omlag 500 meter rett bortenfor kirka etter seremonien var ferdig, og deretter kjørte tilbake til parkeringsplassen igjen for å bli med gravfølget.

Politiet, som hadde promillekontroll like ved, så bilen som snudde og trodde at mannen prøvde å snike seg unna.

- Gravfølget ble ikke på noe tidspunkt hindret, men den personen som snudde like før kontrollpunkt ble innhentet og sjekket. Vi har en del tilfeller hvor folk forsøker å unndra seg kontroll, sier UP-sjef Geir Marthinsen til Nordlys.no.

- Tydelig UP-sjefen presiserer at de ikke visste at det dreide seg om et gravfølge før de så bårebilen.

- Da stoppet de, og gikk til fots for å ta kontakt og gjøre kontrollen, sier han til avisa.

Kurt-Peder Rasmussen forstår ikke hvordan de kunne unngå å legge merke til at det dreide seg om et gravfølge.

- Det var tydelig at han var en del av gravfølget. Jeg har kors på taket av bilen, og flagget var på halv stang. Det var umulig å ta feil, sier Pedersen til Dagbladet.

- Irriterende - Jeg er veldig for å ta promillekjørere, men det for være grenser for hvordan de gjør det. Jeg synes politiet burde respektere et gravfølge og at de i det minste kunne ventet til de andre hadde kjørt før de utførte kontrollen, sier han videre.

Gravferdskonsulenten beskriver hendelsen som «utrolig irriterende».

- Man gjør bare ikke sånt. Jeg syntes det var veldig ubehagelig, og syntes veldig synd på mannen, sier han.

For ordens skyld: Mannen hadde ikke promille.