Utførte «USAs merkeligste ran» med bombe festet til halsen

Netflix-serie prøver å finne ut om han var medskyldig eller ikke.

PIZZABOMBA: I 2003 gikk en mann inn i en bank med en bombe festet til halsen. Ranet regnes som et av USAs merkeligste. Foto: AFP / Netflix / NTB Scanpix
PIZZABOMBA: I 2003 gikk en mann inn i en bank med en bombe festet til halsen. Ranet regnes som et av USAs merkeligste. Foto: AFP / Netflix / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På formiddagen 28. august i 2003 gikk et pizzabud inn i en bank i Pennsylvania i USA. I høyrehånda holdt 46 år gamle Brian Wells noe som ved første øyekast virket å være en stokk, mens ved kragen under den hvite T-skjorta, var det noe merkelig som bulet ut.

«Tilkall alle ansatte med adgangskoder til hvelvet, og fyll veska med 250 000 dollar raskt. Dere har bare 15 minutter på dere», sto det på lappen han ga til en av de bankansatte.

Wells fikk beskjed om at det ikke var mulig å få tilgang til hvelvet. Han responderte med å løfte T-skjorta for å avsløre gjenstanden som hang fra halsen hans, ifølge lappen var det ei bombe.

Selve ranshendelsen endte med at Wells fikk med seg ei veske med 8 702 dollar i kontanter, og en kjærlighet på pinne som han tok med seg fra skranken. Men verken politiet eller de bankansatte forsto at Wells selv kjempet mot klokka for å overleve.

Tv-serie

For omtrent to uker siden slapp den amerikanske strømmetjenesten Netflix nok en serie om kriminalitet fra virkeligheten. Helt siden «Making A Murderer» tok verden med storm, har strømmegiganten satset hardt på true crime-sjangeren.

Nå forteller de historien om «USAs merkeligste bankran» i en serie over fire episoder kalt «Evil Genius: The True Story of America's Most Diabolical Bank Heist».

Etter at historien ble sendt på Netflix har flere amerikanske medier, blant annet Wired, Time og Standard Republic, gjenfortalt den. Og i hvilken grad Wells var medskyldig eller ikke, er fortsatt et omdiskutert tema.

BOMBEFESTET: Dette er festet til bomba som hang på halsen til Brian Wells. FOTO: AP / Rich Forsgren / NTB Scanpix
BOMBEFESTET: Dette er festet til bomba som hang på halsen til Brian Wells. FOTO: AP / Rich Forsgren / NTB Scanpix Vis mer

Kampen mot klokka

Fra banken tok Wells veien videre i bil. Omtrent 15 minutter seinere ble han lagt i bakken og pågrepet av en politipatrulje på en parkeringsplass, hvor han kom med en sjokkerende forklaring.

Han hevdet at han ble overfalt av en gruppe menn, som festet bomba til halsen hans og tvang ham til å gjennomføre ranet.

- Den kommer til å gå av. Jeg lyver ikke, sa han desperat til politiet.

Omringet av politi, pressekorps og et massivt publikum ventet Wells i 25 minutter på at bombegruppa skulle komme. De rakk imidlertid ikke å redde ham før bomba gikk av og drepte ham.

Håndskrevne notater

I bilen hans fant politiet detaljerte instrukser for hvor man kunne finne nøkkelen og kombinasjonen som kunne fjerne og desarmere bomba. Men det skulle mer til for å finne ut av hvem som sto bak det merkelige bankranet.

I håndskrevne notater, som minnet om en slags skattejakt med livet som premie, ble Wells instruert til å gjøre følgende:

«Det finnes bare én måte å overleve på, og det er ved å samarbeide. Bomba kan bare fjernes ved å følge instruksene … FULLFØR DET NÅ, TENK SEINERE, ELLERS KOMMER DU TIL Å DØ.»

Det første sporet

Omtrent en måned etter bomba gikk av på parkeringsplassen, mottok politiet en nødsamtale fra en mann ved navn Bill Rothstein. På det tidspunktet var politiet helt uten spor av gjerningspersonene bak bomba.

Rothstein fortalte nødetatene at det lå et lik i fryseren hans. Seinere forklarte han at det var ekskjæresten hans, Marjorie Diehl-Armstrong, som hadde skutt og drept sin daværende kjæreste, James Roden.

I april 2005 klarte politiet endelig å knytte de to hendelsene sammen, da en innsatt med tilknytning til Diehl-Armstrong forklarte at hun hadde fortalt ham at hun drepte Roden, fordi han truet med å avsløre at de sto bak bankranet og bomba, ifølge FBI.

Den innsatte forklarte også at Rothstein hjalp ekskjæresten med å bygge bomba, og at de skal ha utført ugjerningen av økonomiske grunner. Så ble en annen person mistenkt for å ha tatt del i planleggingen av bankranet.

Kenneth Barnes, en nær venn av Diehl-Armstrong, fortalte politiet at hun skal ha bedt ham om å drepe faren hennes fordi han ga bort penger som hun mente skulle være en del av arven hennes.

Barnes forklarte at Diehl-Armstrong planla bankranet for å kunne betale ham for å gjennomføre drapet.

DØMT OG DØD: Marjorie Diehl-Armstrong beskrives som ond tvers gjennom. Ifølge Time døde hun i fengsel i 2017. Foto: AFP / Netflix / NTB Scanpix
DØMT OG DØD: Marjorie Diehl-Armstrong beskrives som ond tvers gjennom. Ifølge Time døde hun i fengsel i 2017. Foto: AFP / Netflix / NTB Scanpix Vis mer

Overraskende vending

To år seinere, i juli 2007, inviterte amerikanske myndigheter til en pressekonferanse for å fortelle om en stor utvikling i det merkelige bankranet.

- Etterforskningen vår har dessverre avdekket at Brian Wells trolig var midlertidig involvert i planleggingen av bankranet. Det kan hende at rollen utviklet seg fra å være medskyldig i planleggingen, til å være en ufrivillig deltaker i selve handlingen, sa statsadvokat Mary Beth Buchanan til det frammøtte pressekorpset.

I løpet av rettssaken mot Barnes og Diehl-Armstrong forklarte førstnevnte at Wells betalte en lokal prostituert med narkotika, og at han i ukene før bankranet skal ha opparbeidet seg gjeld.

Videre forklarte han at Wells ikke forsto at bomba var ekte før på dagen da bankranet skulle gjennomføres. Han skal ha prøvd å stikke av, men ble sparket ned og fikk bomba låst rundt halsen.

Både Diehl-Armstrong og Barnes ble det året dømt for væpnet ran, mens Bill Rothstein døde av kreft før påtalemyndigheten rakk å ta ut siktelse.

I Netflix-serien står Jessica Hoopsick fram for første gang og hevder hun er den prostituerte. Hun sier at hun hjalp til med å lure Wells, som var en kunde av henne, mot 5 000 dollar. Hun forklarer i serien at hun visste når hun skulle ringe til ham og bestille pizza, for å lure til et sted hvor de kunne feste bomba på ham.

- Uskyldig

Akkurat hvem som var selve mesterhjernen bak ranet og bomba har vært omdiskutert. Overfor nettstedet The Wrap åpner regissørene bak serien, Barbara Schroeder og Trey Borzillieri opp om hva de tror.

- Etter alt jeg har hørt og lest, tror jeg at Wells var uskyldig. Men jeg så det ikke med egne øyne, så jeg kan ikke være helt sikker, konkluderer Borzillieri.

- Jeg er 99 prosent sikker på at han er uskyldig. Men det vil alltid finnes tvil, sier Schroeder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer