FIKK FLYKTNINGVISUM: Jakiw Pawel fikk visum i 1949. Siden da har han levd i USA, men tirsdag ble den tidligere SS-vakten deportert til Tyskland. Han er nå 95 år gammel. Foto: NTB Scanpix
FIKK FLYKTNINGVISUM: Jakiw Pawel fikk visum i 1949. Siden da har han levd i USA, men tirsdag ble den tidligere SS-vakten deportert til Tyskland. Han er nå 95 år gammel. Foto: NTB ScanpixVis mer

Utga seg for å være polsk bonde. Det skulle ta flere tiår før hans grusomme hemmelighet ble avslørt

Han flyktet til USA etter 2. verdenskrig. 40 år seinere ble hans hemmelighet avslørt.

Da Jakiw Palij flyktet til USA i 1949 fortalte han det amerikanske immigrasjonskontoret at han hadde jobbet som bonde og fabrikkarbeider i hjemlandet Polen. Han fortalte også at han aldri hadde hatt militærtjeneste.

Palij kom til Amerika under «The Displaced Persons Act», en lov som skulle sikre hjelp til europeiske flyktninger etter 2. verdenskrig.

Palij bygde seg et liv i USA og levde et rolig liv i Queens, hvor han arbeidet som tegner og bodde sammen med sin kone Maria, skriver The Independent.

DEPORTERT: Jawik Palij (95), tidligere vakt ved Trawniki konsentrasjonsleir i Polen, ble båret ut av huset sitt i New York da han ble deportert til Tyskland tirsdag. Foto: NTB Scanpix
DEPORTERT: Jawik Palij (95), tidligere vakt ved Trawniki konsentrasjonsleir i Polen, ble båret ut av huset sitt i New York da han ble deportert til Tyskland tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1966 kjøpte ekteparet sitt toetasjes hus i nærheten av LaGuardia lufthavn i New York. Huset ble kjøpt fra et polsk-jødisk ektepar som hadde overlevd holocaust.

Det jødiske ekteparet var uvitende om hva Palij hadde i bagasjen.

Deltok i jødeutryddelsen

Flere tiår seinere ble det nemlig avslørt at Palij hadde spilt en essensiell rolle i nazistenes forsøk på å utrydde jødene i tyskokkuperte Polen under 2. verdenskrig.

Palij hadde opprettholdt sitt vennskap med andre SS-militære i USA, men hadde likevel klart å holde sin bakgrunn skjult for omverdenen.

HILSTE PÅ VAKTENE: Heinrich Himmler hilser på nye vakter ved Trawniki konsentrasjonsleir i Polen i 1942. Jakiw Palij innrømmet i 2001 at han hadde vært vakt i leiren. Foto: NTB Scanpix
HILSTE PÅ VAKTENE: Heinrich Himmler hilser på nye vakter ved Trawniki konsentrasjonsleir i Polen i 1942. Jakiw Palij innrømmet i 2001 at han hadde vært vakt i leiren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Palij hadde vært SS-militær og tjenestegjort i fangeleiren Trawniki ved den polske landsbyen med samme navn. Minst 12.000 jøder ble myrdet i denne leiren i løpet av 2. verdenskrig.

Ifølge justisdepartementet arbeidet Palij i fangeleiren i 1943, samme år som rundt 4.000 fanger ble drept i en av de største massakrene under 2. verdenskrig.

Ifølge det amerikanske justisdepartementet hadde Palij deltatt i en enhet som hadde «begått grusomheter mot polske sivile og andre».

- Alle løy

Det var i 1989 at Palijs fortid ble oppdaget. En annen SS-vakt ved Trawniki hadde identifisert Palij og opplyst til Canadas myndigheter at Palij levde i USA.

Palij ble første gang konfrontert av amerikanske myndigheter i 1993, men han innrømmet ikke at han hadde vært vakt ved Trawniki før flere år seinere.

Da de amerikanske tjenestemennene banket på døra hans i 1993, uttalte han:

«Jeg hadde aldri fått visum hvis jeg hadde fortalt sannheten. Alle løy».

I avhør skal Palij ha sagt at han ble truet med døden hvis han hadde nektet: «Hvis du ikke møter opp, pang pang».

Han signerte ikke tilståelsen før i 2001.

Deportert som 95-åring

Ifølge CNN mistet Palij sitt amerikanske statsborgerskap i 2003, men ingen europeiske land ville slippe ham inn.

Palij ble derfor boende i New York i 14 år før han som 95- åring ble deportert til Tyskland tirsdag.

I en uttalelse fra Det hvite hus i forbindelse med utsendelsen, står det å lese at «Ved å tjene som en bevæpnet vakt ved Trawniki fangeleir og hindre de jødiske fangenes flukt under sin nazitjeneste, spilte Palij en viktig rolle i å sikre at de jødiske ofrene møtte sin forferdelige skjebne».

SKJULTE HEMMELIGHETEN: Jawik Palij skjulte at han hadde vært SS-militær under 2. verdenskrig. I flere tiår bodde han i huset som han kjøpte av et jødisk ektepar i Queens. Foto: NTB Scanpix
SKJULTE HEMMELIGHETEN: Jawik Palij skjulte at han hadde vært SS-militær under 2. verdenskrig. I flere tiår bodde han i huset som han kjøpte av et jødisk ektepar i Queens. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Palij innrømmet i 2001 at han hadde vært vakt ved konsentrasjonsleiren, men har nektet for å ha deltatt i gjennomføringen av massedrapene. Han hevder også at han ble tvunget til å arbeide ved leiren av de tyske okkupantene.

Ifølge USAs justisminister Jeff Sessions er Palij den 68. nazisten som er blitt deportert fra USA. Palij-saken skal ha vært den siste «aktive» saken fra 2. verdenskrig som er blitt forfulgt av justisdepartementets spesialavdeling.

Tar sitt moralske ansvar

Ifølge nyhetsbyrået AFP har det tyske utenriksdepartementet uttalt at de føler seg forpliktet til å ta mot Palij grunnet nazistenes forbrytelser. USA har lenge presset Tyskland til å ta Palij tilbake. Tyske myndigheter har nektet fordi Palij opprinnelig kommer fra Ukraina.

Tyske medier melder at Palij ankom flyplassen i Düsseldorf tidlig tirsdag morgen. Derfra ble han fraktet til et pleiehjem.

Påtalemyndigheten i Tyskland startet en etterforskning av Palij i 2015, men denne ble avsluttet grunnet mangel på bevis.

De siste åra har Tyskland ført flere aldrende vakter fra naziregimet for retten for kriminelle handlinger som ble utført under 2. verdenskrig. Jens Rommel, leder for tyskernes etterforskningsenhet for nazikriminalitet, har likevel uttalt at det er liten sjanse for at Palij vil bli straffeforfulgt.