Utga seg for å være prostituert

Slik avslørte journalist Mimi Chakarova lidelsene rundt sexhandel.

«UNDERCOVER»: Mimi Chakarova utga seg for å være prostituert både i Dubai og istanbul, hvor hun filmet med skjult kamera fra sexklubber over 30 ganger. Foto: Mimi Chakarova
«UNDERCOVER»: Mimi Chakarova utga seg for å være prostituert både i Dubai og istanbul, hvor hun filmet med skjult kamera fra sexklubber over 30 ganger. Foto: Mimi ChakarovaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 30 ganger utga Mimi Chakarova seg for å være prostituert, og filmet med skjult kamera på sexklubbene i det beryktede horestrøket Aksaray i Istanbul.

- Du kan ikke bare spankulere inn i sexklubbene som journalist, så jeg måtte finne menn i industrien for å få adgang til horestrøket, som er kontrollert av mafiaen. Men det var vanskelig å vite hvem jeg kunne stole på og hva som var motivene deres for å hjelpe meg, sier Chakarova til Dagbladet.

- De visste at jeg var journalist, men samtidig visste de også at jeg ikke hadde noen som kunne hjelpe meg. Jeg kunne heller ikke varsle politiet hvis noe skjedde, for de samarbeider med mafiaen, sier hun.

Forhandlet om pris På spørsmål om det noen gang holdt på å gå galt, forteller hun om en episode da en av kildenes klienter lot som han ville selge henne til en av Tyrkias beryktede halliker.

I NORGE: Mimi Chakarova er i Norge denne uka i forbindelse med visningen av dokumentaren «The Price of Sex», i regi av bladet Fett og Oslo Dokumentarkino. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I NORGE: Mimi Chakarova er i Norge denne uka i forbindelse med visningen av dokumentaren «The Price of Sex», i regi av bladet Fett og Oslo Dokumentarkino. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg insiserte på at vi skulle møtes på et offentlig sted. Det er sykt å høre to mennesker forhandle om deg som om du skulle vært et dyr. Heldigvis holdt han det han lovet og lot som han hadde fått et bedre tilbud, og så kom jeg meg vekk defra så fort som mulig. Men det kunne ha gått virkelig galt, sier hun.

- Folk som gikk forbi, så bare noen mennesker som satt og snakket på kafé, men for meg kunne det ha vært slutten på livet mitt som jeg kjenner det.

Til sammen ti år gikk med for å produsere filmen «The Price of Sex», som vises for første gang i Norge i dag. I tillegg til filmingen på sexklubbene, har Chakarova intervjuet tvangsprostituerte, kunder og en hallik.

MANGE SKJEBNER: Chakarove har intervjuet en rekke kvinner som er blitt lurt av menneskehandlere og tvunget til å prostituere seg. Foto: Mimi Chakarova
MANGE SKJEBNER: Chakarove har intervjuet en rekke kvinner som er blitt lurt av menneskehandlere og tvunget til å prostituere seg. Foto: Mimi Chakarova Vis mer

- Var du noen gang redd?

- Hele tida.

Lurt med jobbtilbud Chakarova er opprinnelig fra Bulgaria, men har bodd de siste 20 åra i USA. Årsaken til at hun begynte med prosjektet, var at hun ville dokumentere konsekvensene av sexhandel for kvinnene i hjemlandet.

I filmen forteller hun om unge kvinner som blir lokket med jobber som vaskehjelp eller servitør i utlandet - og deretter tvunget inn i prostitusjon, torturert og innesperret. Bildene hun sitter igjen med er sterke.

Faksimile: Dagbladet 12. september 2012
Faksimile: Dagbladet 12. september 2012 Vis mer

- En av kvinnene brukte stadig et ord på russisk som jeg ikke skjønte. I frustrasjon rev hun opp skjorta og viste meg alle arrene etter at noen hadde stumpet sigaretter på brystet hennes - og ba meg fotografere. Jeg klarte ikke å ta det bildet.

Unge ofre - Hva var det som sjokkerte deg mest?

- Jeg kunne sikkert trukket fram ti ulike historier, men noe av det jeg synes er mest sjokkerende, er hvor unge mange av ofrene er. Jeg har snakket med barn ned i 12-årsalderen. Jo yngre de er, jo lettere er det å manipulere dem uten å bruke vold, sier hun.

Etter at filmen ble lansert, har Chakarova mottatt en rekke trusler, men hun føler seg likevel fortsatt relativt trygg.

Faksimile: Dagbladet 11. september 2012
Faksimile: Dagbladet 11. september 2012 Vis mer

- Nå når filmen er lansert, er den allerede ute i verden. Disse menneskene er ikke dumme. Hvis de hadde gjort noe mot meg, ville filmen bare fått mer oppmerksomhet, sier hun.