TILTALT: En mann i 20-årene er tiltalt i Norges største overgrepssak.Tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via Internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
TILTALT: En mann i 20-årene er tiltalt i Norges største overgrepssak.Tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via Internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Christian Roth Christensen/DagbladetVis mer

Utga seg for å være «Sandra». Nå er han tiltalt for overgrep mot 300 gutter

Mannen i 20-åra er tiltalt i Norges største overgrepssak.

En mannlig fotballdommer i 20-åra er tiltalt for nettovergrep mot omkring 300 gutter. Det kommer fram i en pressemelding sendt ut av Øst politidistrikt i dag.

Tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via Internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk. Det er beslaglagt store mengder med chattefiler, filmer og bilder som har vært tidkrevende å gjennomgå. I tillegg har identifisering av de fornærmede i saken vært arbeidskrevende.

De fornærmede er i alderen 10 til 18 år, og er fra alle deler av Norge samt fra andre nordiske land.

Mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, sier til Dagbladet at hun har vært i kontakt med sin klient i nærmere to år. Fotballdommeren ble pågrepet første gang i juli 2016, men ble løslatt etter et par uker i varetekt.

Mannen rakk fram til han ble pågrepet i september samme år å begå nye overgrep. Han har siden sittet i varetekt.

- Et dobbeltliv

Ifølge advokaten erkjenner den tiltalte alle forhold, og vil erkjenne straffskyld når saken skal opp i retten 22. januar. De vil likevel se nærmere på det juridiske rundt de 15 voldtektstilfellene i tiltalen.

- Dette vil vi komme tilbake til. Vi vil sjekke om det juridiske grunnlaget er brukt riktig der. Men det er formaliteter, sier advokaten.

Den tiltalte mannen får ifølge sin advokat behandling i fengselet, noe han har vært glad for. Han skal ifølge advokat Lærum opplever at han klarer å endre seg.

- Han har ikke skjønt hva han har drevet med underveis, før han ble pågrepet. Det har blitt et avhengighetsforhold, og han har levd et dobbeltliv - ett i en fiktiv verden og et i virkeligheten, sier Lærum.

FORSVARER: Gunhild Lærum representerer mannen som er tiltalt i den svært omfattende overgrepssaken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSVARER: Gunhild Lærum representerer mannen som er tiltalt i den svært omfattende overgrepssaken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Utga seg for å være «Sandra»

Hun understreker at det er svært få tilfeller i tiltalen som er knyttet til fotballdommerkarrieren til tiltalte. Ofrene skal ha vært tilfeldig som mannen har fått kontakt med på nettet.

KIK: Chattetjenesten KIK ble også brukt. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
KIK: Chattetjenesten KIK ble også brukt. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
LINE: Ved bruk av chattetjenesten LINE kom tiltalte i kontakt med unge gutter. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
LINE: Ved bruk av chattetjenesten LINE kom tiltalte i kontakt med unge gutter. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- Han har operert med jentenavn for å få kontakt med gutter. Saken rullet opp etter at en av disse hadde sagt ifra om at han ble lurt for flere år siden, sier Lærum til Dagbladet.

Tiltalen på 81 sider, som Dagbladet har fått tilgang på, viser systematisk utnyttelse av unge gutter.

Ved bruk av chatteappene KIK og LINE skal tiltalte, for det meste under aliaset «Sandra», ha chattet med en rekke unge gutter. Han forledet guttene til å sende bilder og videoer av seg selv. Deretter skal han ha truet guttene til å fortsette å sende krenkende og seksuelle videoer og bilder - hvis ikke ville videoene blitt publisert på internett.

I ett av tilfellene forledet han en gutt til å sende 114 filmer. Etter dette skal han ha skrevet gjentatte ganger i løpet av to måneder at dersom gutten ikke fortsatte å sende filmer, ville tillate legge de han allerede hadde på på internett.

«Nedbetalingsavtaler»

Tiltalte skal også ha snakket med flere av guttene som både «Sandra» og seg selv, som «en venn av Sandra». Noen ble manipulert til å tro at de var kjærester med jenta. Noen ble også lovet nakenbilder, sex, penger og ny iPhone av den påståtte jenta.

I noen tilfeller møtte tiltalte guttene, hvor det skal ha blitt begått seksuelle overgrep. Flere gutter møtte tiltalte på oppfordring fra «Sandra».

I to tilfeller skal tiltalte ha truet en gutt om å legge ut filmer på internett om han sluttet å sende flere. Deretter fastsatte han en «nedbetalingsavtale» om antall filmer som gutten måtte sende innen frist. For en av guttene ble avtalen stadig utvidet i tid og antall filmer. I perioden 15. november 2014 til 13. august 2015 sendte gutten over 800 filmer.

Det skal også vært en rekke episoder hvor tiltalte skal ha opparbeidet seg tillit og møtt flere gutter, hvor han har forsøkt å overtale dem til å utføre seksuelle handlinger, uten at tiltalte lykkes.

Den største i Norge

Saken er allerede stemplet som den mest omfattende av sitt slag i Norge, til tross for at 130 navn som ble satt i sammenheng med saken ikke er tatt med i tiltalen. Det er satt av ti måneder til behandlingen når den starter i retten.

Advokaten er ikke kjent med at saken har sammenheng med det mye omtalte Darkroom-prosjektet, som har avslørt flere titalls nettovergripere.

- Det har aldri vært tatt ut en liknende tiltale i Norge. Grunnen til at så mange navn ikke er tatt med, er at forholdene for disse ligger på grensa til det som er straffbart og krenkbart, så det går på det juridiske grunnlaget, sier Lærum.