TRIPPELDRAP: Den siktede 38-åringen var leieboer hos ekteparet han drepte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/SCANPIX
TRIPPELDRAP: Den siktede 38-åringen var leieboer hos ekteparet han drepte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/SCANPIXVis mer

Utga seg for fiskeriinspektør timer før drapene

38-åringen gikk om bord på russisk fiskebåt under falskt flagg som fiskeriinspektør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen før trippeldrapet i Tromsø oppholdt den trippeldrapssiktede 38-åringen seg på den russiske fiskebåten Rand under falskt flagg som fiskeriinspektør.


Da 38-åringen forlot båten ved midnatt natt til søndag sa han til det russiske mannskapet at han ville komme tilbake mandag å fortsette inspeksjonen. I mellomtiden hadde han både spist middag og lagt seg til å sove om bord.

- Det var ingen som hadde mistanke til at han ikke var en ekte inspektør fra Fiskeridirektoratet eller Mattilsynet. Han oppholdt seg mest sammen med kapteinen. Vi oppfattet ikke noe unormalt med hans oppførsel, sier ett av besetningsmedlemmene på Rand til NTB.


Førte logg

Besøket av 38-åringen er ført inn i kapteinens loggbok. Kapteinen har vært inne til et kort avhør hos politiet, bekrefter politiinspektør Einar Sparboe Lysnes.

Ifølge besetningsmedlemmet som NTB har snakket med, forlot 38-åringen Rand ved 22-tiden. Han ga da inntrykk av å ha et ærend i land.

- Vi fikk inntrykk av at han enten skulle hjem, eller handle. Han kom i alle fall tilbake, sier besetningsmedlemmet.

En drosjesjåfør forteller til Nordlys at han kjørte 38-åringen fra Evjenveien, som er en parallellgate til Tomasjordveien 75 der drapene ble begått, til Hurtigrutekaia i Tromsø, for så å ha kjørt tilbake til Tomasjordveien. Rand lå til kai ved Agnforsyningen i Tromsø som er lenger nord.


15 timers opphold

- I kapteinens logg står det at inspektøren forlot Rand klokken 01.30. Men dette er russisk tid. Så ifølge loggboken forlot den nå drapssiktede mannen båten ved 23.30-tiden norsk tid. Det er loggført at han oppholdt seg på båten i opp til 15 timer, sier Kaj Tore Nilsen til NTB. Han var skipsagent for den russiske fiskebåten som mandag kveld forlot Tromsø med kurs for hjemmehavna Murmansk.

Nilsen har snakket med flere av mannskapene som uttrykte overraskelse over at 38-åringen dagen etter ble kjent som en psykisk ustabil trippeldrapsmann.

Også besetningsmedlemmet som NTB har vært i kontakt med, gir uttrykk for overraskelse.

- Det framstår som rart at denne mannen skulle vise seg å være en ustabil drapsmann. Vi kunne ikke mistenke at han var noe annet enn det han utga seg for. Han oppførte seg normalt, sier han.

(NTB)